Osmanlı Türkçesi Ders Kitabı Cevapları,2017-2018, Sayfa 30-31-32-33-34-35-36-37-38 Cevapları

Osmanlı Türkçesi Alfabesi

Sayfa 30

Bu yazılar atalarımızın kullandığı o dönemdeki alfabeyi hatırlatıyor. Atalarımız o dönemde aynı zamanda Kur’an harfleri de olan Arap alfabesini kullanmışlardır. Birinci resimde Osmanlı Türkçesi ile hazırlanmış bir harita, 2.resimde Arapçadaki harfler, 3.resimde ise bu harflerin sanatlı bir şekilde kullanılması ile oluşturulmuş Tuğra yani padişah imzası yer almaktadır.


Sayfa 31

Toplumları ayakta ve bir arada tutan bazı manevi değerler vardır. Bu değerler kuşaktan kuşağa aktarılarak toplumsal bir bilinç oluşur ve toplumun devamı sağlanır. Bunlar dini ve milli değerlerimizdir. Dilimiz, bayrağımız, ezan ve Kur’an bu değerlere örnektir. Kutsal Kitabımız Kur’an nasıl bizim için değerli ise ondaki Kur’an harfleri de toplumumuzca mübarek kabul edilmiştir. Yerde Arapça ile yazılmış bir metin görsek belki dini bir metin olabilir endişesiyle o kağıdı yerden almamız bu saygıdan ötürüdür. Osmanlı Devletinin yüzyıllar boyunca ayakta kalmasının sırrını belki de Osman Bey’in Kur’an’a göstermiş olduğu bu saygıda aramak gerekir. edebiyatfatihi.net 



SAYFA 32



SAYFA 35





SAYFA 36



SAYFA 38

1) Rakamların günlük hayatımızdaki işlevleri nelerdir? Sözlü olarak ifade ediniz.
Rakamlar ile sayılar oluşur. Sayılar ise günlük hayatımızda nesneleri saymaya, sıralamaya yarar. Saatin kaç olduğunu söylerken, bir günün tarihini belirtirken, yaşımız ve kilomuzu söylerken rakamları kullanırız.

2) Noktalama işaretlerinin okuma ve yazmaya katkıları nelerdir? Söyleyiniz.
Yazıda okumayı kolaylaştırmak için birtakım işaretler kullanılır.Nokta,iki nokta,virgül,noktalı virgül... Bunlara noktalama işareti denir. Bu işaretler bir yandan cümlenin yapısını,sözün bağlantı yerlerini açık olarak göstermeye; bir yandan da yazıda harflerle belirtilmeyen vurgu, durak gibi bir takım özellikleri bildirmeye yarar. Noktalama işaretlerinin yerinde ve doğru bir şekilde kullanılması, konunun anlaşılması ve maksadın anlatılması bakımından çok önemlidir.

Duygularımızı yazılı dilde ifade etmemizin, hatta cümleleri oluşturmamızın bile noktalama işaretleri olmaksızın pek mümkün olmayacağı açık. Noktalama işaretleri olmaksızın okumak-yazmak eylemleri işkenceye dönüşebilirdi.



Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar