28 Tem 2017

Bilge Karasu "Odalardan Biri" Öyküsünün Incelemesi

Reklamlar

Bilge Karasu "Odalardan Biri" Öyküsünün Konusu, Özeti ve İncelemesi

Gece adlı romanıyla Pegasus ödülünü ilk kez alan postmodern türün edebiyatımızdaki önemli temsilcilerinden Bilge Karasu "özel" ve edebi kişiliğiyle de dikkat çeken bir isim.

1963'te yayınlanan Troya'da Ölüm Vardı adlı kitabında geçen "Odalardan Biri" adlı enfes öyküde yazar, bireyin iç dünyası etrafında günlük yaşamdan bir kesit sunuyor okurlarına.

"Odalardan Biri" Hikayesinin İncelemesi
Konusu ve Özeti: Odalardan Biri adlı hikayede Müşfik Börekçi adındaki öykü kahramanının arkadaşı Suat'la birlikte balığa gitmesi, geç vakitte anne ve babasıyla yaşadığı eve gitmek istemediğinden geceyi ilk kez bir otel odasında geçirmesi anlatılıyor.

Kimliği yanında olmadığı için otele gitmekte tereddüt yaşayan Müşfik Börekçi daha sonra gecenin bir yarısı kendi mahallelerindeki otele gider. Resepsiyondaki su yeşili renginde gözleri olan katip aklına takılır ve onu artık unutamayacağını düşünür... Müşfik Börekçi aslında yazarın psikolojik durum, arzu ve hayallerinin tercümanıdır. edebiyatfatihi.net

Teması:
Ruhsal yalnızlık

Çatışması: Hikayede kahraman anlatıcı ile otel katibinin karşılaşması yalnızlık ile insanların çatışmasının simgesi durumundadır. 

Mekan: Hikayede anlatılanlar bir otel odasında geçiyor. 

Zaman: Hikayedeki "saat bir buçuğa geliyor" ifadesi hikayedeki belirgin saat konumundadır. Fakat olay, bu ifadede belirtilen zamandan kısa bir süre önce başlamış ve kısa bir süre sonra bitmiştir. 

Bilge Karasu'yu daha iyi anlamlandırmak için hayatını ve eserlerine yansıyan kişilik özelliklerini iyi bilmek gerektiğini hatırlatalım. 

Yararlanılan Kaynak: Uğur Kemal Yiğit 12.Sınıf Dil ve Anlatım Yardımcı Kitabı




Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!