Bu yazımızda olay hikayeciliğinin edebiyatımızdaki öncü ismi Ömer Seyfettin'in Yus Borusu Seni Bekliyor adlı ilginç hikayesinin konusunu, özeti, kişiler ve özelliklerini bulabilirsiniz...

Hazırlayan: edebiyatfatihi.net

Bu ve diğer içeriklerimizi aynen veya değiştirerek  başka sitelerde yayınlamanıza iznimiz yoktur.

"YUF BORUSU SENİ BEKLİYOR"

HİKAYENİN KONUSU: 

Usta öykücümüz Ömer Seyfettin, "Yuf Borusu Seni Bekliyor"adlı  hikayesini 1919'da yazmıştır. Hikayede  Aksaraylı Cabir Paşa isimli vurguncu bir tipin yaşadıkları anlatılıyor . Şuna da açıklık getirelim yuf borusu boynuzdan yapılan bir tür borudur. Kınama, üzüntü ve nefret bildirmek için de bu söz kullanılır. Zaten hikayeyi okuyunca hikayenin neden bu ilginç adı aldığını anlıyoruz.

HİKAYENİN ÖZETİ :

Hikayenin kahramanı Aksaraylı Cabir Paşa bir zamanlar çok tanınan, saraylı eşinin sayesinde makam,mevki ve para sahibi olan, ihtikâra karışan bir tiptir. (İhtikar, ileride meydana gelebilecek fiyat dalgalanmalarından yararlanarak haksız kazanç sağlama, alaverecilik demek) 

Cabir Paşa, Meşrutiyet’ten sonra yapılan tensikatla emekli edilir... Bir süre emekli maaşıyla geçinir. Sonra geçim sıkıntısı yaşamaya başlar.

www.edebiyatfatihi.net ➠Özgün ve Doğru içerik

Eski debdebeli hayatından eser kalmayan Cabir Paşa ufak bir sermayeyle bakkal dükkanı açar. Köyün eli maşalı  kadınlarından olan Takunyalı Fitnat Hanım Cabir Paşa'ya şiddetle karşı çıkar, bütün köyü Cabir Paşanın başına toplar ve ona "Sen hükümet kapısında yetim hakkı yemeye alışmışsın. Galiba şimdi de mahalle bakkallığını mı yiyim yeri yaptın?" diyerek hakaret ve beddualar eder. Cabir Paşa bu olaydan sonra bakkallığı bırakır.

Daha sonra İstanbul’a gelen Cabir Paşa İttihatçılar’ın vurgun işlerine sahne olan Ömer Âbid Hanı’nda ticarete koyulur.  Torpille ticaret vesikası alır. Fakat bu işte de  başarılı olamaz. 


Mütareke’de vurgun işleri de durunca Cabir Paşanın işleri bozulur, perişan olur. İttihatçılar’ın önde gelen paşaları kaçınca Câbir Paşa memleketine döner ve tekrar memuriyete başlar.

Bir sabah Cabir Paşa eski günlerdeki gibi paşalık elbiselerini giyer ve tren yoluna ilerler. Sokaktan geçerken bazı insanlar tekrar memur olduğunu için tebrik ederler. Tam paşa trene ayağını atacağı sırada yine en son sözü o, Takunyalı Fitnat söyler

:— Yürü bakkallar paşası, yürü... Yuf borusu seni bekliyor..

ANLATICI: Hikayenin anlatıcısı ilahi bakış açılı hakim anlatıcıdır.

TÜRÜ: Mauppasant (Klasik Vak'a) Öyküsü



Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar