20 Haz 2017

Tarkan'ın Yeni Şarkısındaki Anlatım Bozuklukları

Reklamlar

Tarkan'ın Yeni Şarkısındaki Anlatım Bozuklukları

edebiyatfatihi.net ÖZEL İÇERİK

Tarkan'ın yeni albümü müzik piyasasını  kasıp kavuruyor. Tarkan, kendi kalitesine yakışır şarkılar yapmanın yanında dilin kullanımına gösterdiği hassasiyetle de tanınan bir sanatçı. Öyle ki "Metamorfoz" adlı  albümündeki şarkılarında çok fazla deyim ve atasözü kullandığı için dönemin TDK Başkanı Haluk Akalın "Tarkan'ın yeni şarkılarında atasözleri ve deyimlerimize yer vermesi, söz varlığımızın bu zenginliklerinin yaşatılmasına ve genç kuşaklara aktarılmasına katkıda bulunacaktır." açıklamasında bulunarak Tarkan'ı övmüştü.




Yeni albümündeki şarkı sözlerini editörlerimizle inceledik. Klibi de çekilen "Yolla"  adlı şarkıda özne-yüklem uyumsuzluğundan kaynaklanan bariz bir anlatım bozukluğu bulduk. Şarkının sözleri şöyle: 

Sürü sürü bir sürü çile
Toplanmış geliyorlar
Güle oynaya önüme
Hani sözdü bundan böyle


Şimdi yukarıda altı çizili  dizelerde bir anlatım bozukluğu var. Sevgili Tarkan bir de  "Sürü sürü çileler" deseydi katmerli anlatım bozukluğu olurdu.  Neyse  özne-yüklem uyumsuzluğundan kaynaklanan anlatım bozuklukları  birçok şarkıda  sıkça yapılıyor. Sinan Akçıl da daha önce incelediğimiz "Kıymetlim" adlı şarkısında bu anlatım bozukluğundan bolca yapmıştı. (ŞURADA)

Bir kez daha hatırlatmakta fayda var : Özne; cansız varlıklar, soyut kavramlar, organlar, bitkiler, hayvanlar, eylem ve zaman adları olduğunda yüklem tekil olur.Bu dizelerde özne soyut bir kelime grubu olduğuna göre yüklemin de tekil olması gerekiyordu.

Sürü sürü bir sürü çile
Toplanmış geliyor.

Artikel Terkait

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

▅ ▆ ▇ █ Öne Çıkanlar