Ömer Seyfettin Tuhaf Bir Zulüm Hikayesinin Konusu, Özeti, İncelemesi

İnceleme: edebiyatfatihi.net

Kendisi de aynı zamanda asker olan usta öykücümüz Ömer Seyfettin Balkan Savaşları'nda yaşanan büyük acıları hikayelerine konu edinmiştir. Özellikle Bulgar komitacıların müslüman Türklere uyguladığı zulümleri  pek çok hikayesinde konu edinir.

“Tuhaf Bir Zulüm” hikâyesinde Deliorman'da Goşpodin Kepazef adındaki eski bir diplomatın  müslüman Türkleri kendi bulduğu "tuhaf  bir işkence" yöntemiyle nasıl göç ettirdiği anlatılıyor. 

Goşpodin Kepazef, gençliğinde İstanbul’da okumuş, Türkleri çok iyi tanıyan, Türkçe'yi ana dili bilen, önceleri ihtilalci, sonra dahiliye memurluğu yapmış, birkaç ay da adliye nazırlığı yapmış bir diplomattır. Deliorman'da kaymakamken orada bulunan  Türkleri katliam yapmadan  kendince bulduğu "tuhaf bir zulüm" yöntemiyle İstanbul'a göçe nasıl zorladıklarını  yazar-anlatıcıya anlatır. Goşpodin Kepazef Türklerin yaşadığı yerlere önce Makedonya’dan Bulgarları göç ettirir. Bu yeni gelen Bulgar göçmenlere de gizli ödenekten parasını verdirterek on-on beş domuz dağıtıp, onları aç bırakarak  kasabaya salmalarını  söyler.  Domuzlar sokaklarda  gezmeye, çeşmelerdeki suyu kirletmeye, tarlalara zarar vermeye  başlayınca müslüman Türkler bu duruma çok kızar. Durumu şikayet için Kepazef'e giderler. Ama Kepazef onlara  uzun bir hürriyet nutku çekip  Allah’ın yarattığı mahlûkların hiç kabahatleri olmadığım, keçi, inek, öküz, tavuk gibi, domuzların da hür yaşamak hakları olduğunu söyler. Aradan aylar geçip domuzlar çoğalıp kasabanın her yanını sarınca Türkler başka çareleri kalmayıp İstanbul'a göç  etmek zorunda kalırlar. Böylece Deliorman hiç kurşun atılmadan Kepazef’in “domuz” fikriyle Bulgarlaştırılmış olur. edebiyatfatihi.net 


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar