Hepsini Bugün Öğrendim #8

İrfan Yiğit 

CANLI YAYINDA KİTABI YEDİ
Az önce haberlerde denk geldi. İşçi Partisi yüzde 38'i geçerse yazdığım kitabı yiyeceğim" diyen İngiliz akademisyen Matthew Goodwin, tahmini tutmayınca canlı yayında kitap yedi. Sözünün eri adammış, vallahi bravo! İlkeli olmak bir erdemdir. 👏👏

YOK BÖYLE BİR HAMİLELİK TESTİ

Ekşi Sözlük'te okuduğum entriye göre eski Mısır'da kadınlar, hamile olup olmadıklarını ve hamileyse de bebeklerinin cinsiyetini buğday ve arpa dolu çuvallara işeyerek öğrenirlermiş. Eğer kadın hamileyse çuvaldaki arpa ve buğdaylar daha önce yeşerirmiş ve arpa önce filizlenirse bebek kız; buğday önce filizlenirse de bebek erkek olacak anlamına gelirmiş. 1900'lü yıllarda yapılan bir araştırmada da bu yöntemin %70 oranında başarılı olduğu görülmüş.



TÜRKÇEDE EN ÇOK FARKLI ANLAMA GELEN KELİME

TDK Sözlüğüne göre "çıkmak" kelimesi kullanıldığı yere 56 farklı anlama geliyormuş. Buradan bakabilirsiniz. Türkçenin zenginliği bu olsa gerek.

AT BİNMEK Mİ ATA BİNMEK Mİ?

TDK Sözlük ufkumuzu geliştirmeye devam ediyor. Genelde "at bindim" şeklinde sözün doğrusu "Ata bindim"miş. "At bindim" kulağa hiç hoş gelmiyordu zaten.
at binmek X ata binmek 👍
ata binmek

VİETNAM ORMANLARINDA DOĞAL YAŞAM ESKİYE DÖNMÜŞ

En sevdiğim ve merakla takip ettiğim Nat.Geo Wild kanalında harika bir belgeselde izledim.50 yıl önce savaştan harap olan Vietnam'da birçok canlı büyük zarar görmüştü. "Vahşi Yolculuk" adlı belgeselden öğrendiğime göre dünya üzerindeki biyoçeşitliliği en fazla olan ülkelerden biri olarak bilinen  ve dünya türlerinin %10’unun yaşadığı Vietnam'da bilim insanlarının soylarının tükendiği düşündüğü  pek çok hayvan yeniden görülmüş. Bunda da dünyanın en hızlı büyüyen bitkisi bambunun ekosistemi tamir etmesi ve pek çok hayvana yaşam alanı yaratması etkili olmuş.


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar