HAYATA SPORLA TUTUNMAK
HİLAL PALİTÇİ


Yaşam bir hareket dizisidir.Hayat sürekli bir akışkanlık içinde sürüp gitmektedir.Tarih boyunca uygarlıklar günden güne daha çok gelişmekte ve değişimler göstermektedir.İnsanların rahatlığı için pek çok alet icat edilmekte ve bu, insanların hayatını kolaylaştırmaktadır.

      Şu bir gerçek ki uygarlık geliştikçe insan organizması daha da az hareket ediyor. Bulaşık yıkamaktan tutun da ekmek kesmeye varıncaya kadar hayatımızın her alanında ihtiyaçları karşılayan birçok alet insanlığın hizmetine sunulmuş durumda.Yaşam için teknoloji tabii ki gerekli; ama teknoloji sağladığı bu kolaylıkların yanında olumsuz bazı durumları da peşi sıra getiriyor.

www.edebiyatfatihi.net  

      İlkçağlarda insanlar doğanın zor şartlarına karşı sürekli hareket halindeydi.Güç koşullara dayanabilmek, beslenebilmek, barınabilmek için güçlü olmak zorundaydılar.O zamanın insanı daha güçlü, daha dinamik, süratliydi.Sürekli bir savaş halindeydi yaşamak için.


      Şimdi günümüz insanını bir göz önüne getirelim.Uygarlık gelişti, her şey çok değişti o zamandan beri…Ama ne oldu peki? Daha az hareket daha az enerjiyle pek çok işi yapar hale geldik.Ve bu hareket azlığı beraberinde çok ciddi sorunları ortaya çıkarmaya başladı.Damar tıkanıklıklarından tutun da obeziteye kadar bir sürü problem geldi kapımıza dayandı.

    İşte bunun için hareket lazım, hantallaşan bedeni yeniden canlandırmak lazım.İşte bu da ancak sporla mümkün… Spor denilince hele ki ülkemizde akla gelen ilk şey futbol…Futbola  o kadar çok özel anlamlar yüklenildi ki çoğu zaman bunun bir spor oyunu olduğu akıldan çıktı, bazı maçlar adeta bir ölüm-kalım savaşına dönüşüverdi.Öfkeli futbolcular, öfkeli holigan taraftarlarla bir oyun olan bu spor dalı bazen bir meydan savaşı kimliğine kavuştu.Sahalarda görmek istemediğimiz o çirkin hareketler çok güzel hareketlerin önüne geçti, atılan küfürlerle, sloganlarla sporun ahlak seviyesi de aşağıları gösterir oldu.Bedensel yeteneğin önemi yanında zeka, ahlak, centilmeliğin de ne denli önemli olduğu unutulup gitti.

     Bir de bazı akla zarar şeyler spor olarak tanımlandı kimilerince.Örneğin av…Doğada kendi halindeki hayvanları çeşitli yöntemlerle öldürmek de spor olarak tanımlandı.Sırf zevkine, boş zamanları değerlendirmek uğruna etinden, derisinden faydalanılmayacak  hayvanlar bile öldürüldü.Bunun adına da spor dediler ne yazık ki…

    Oysaki spor  hayata tutunmanın bir dalıdır.Hayata tutunurken hayata da bağlamaktır adeta…Hiçbir şeye zarar vermemektir.Bilinçli yapılan sporun o kadar faydası vardır ki hele ki çocuk ve gençlerde…
    Spor yapmak hem fiziksel hem de ruhsal olarak bizi olumlu şekilde etkiler.Örneğin basketbol oynayan bir gencin kemikleri gelişir, boyu uzar ve  sosyalleşir.

    Bunun yanı sıra spor yapmakta olan genç,dikkatini iyi kullanmayı öğrenir.O,gerektiğinde dikkatini daraltma ve genişletme becerisini çok iyi kullanır.Bunları yaparken düşünmez,hisseder ve yapar.O duyguları kontrol edebilmeyi öğrenmiştir.Hakeme veya koçuna kızdığında çileden çıkmaz olumsuz duygularını kontrol etmeyi bilir.Spor yapmakta olan genç her zaman yapabileceğinin en iyisini ortaya koymaya odaklanır.

      Şiddet olaylarının önlenmesinde de sporun oldukça büyük katkısı vardır.Enerjisini uygun yerlerde harcayan genç, saldırganlıktan uzak durur, kendisine ve çevresine zarar vermez.Sportif karşılaşmalarda başarılı olan genç başarının tadını alır ve kendine özgüveni gelir.

      Biz gençler özellikle bu sıkıntılı zamanlarımızda mutlaka zaman ayırıp ilgimize göre bir spor yapmalıyız muhakkak…Bu, bizim ruhsal dinginliğimizin sağlanmasında da büyük fayda getirecektir.Sınav stresinden, karşılaştığımız çeşitli olumsuzluklardan kurtulmanın bence en kolay yolu spor yapmaktır.

      Mutluluk aslında yanı başımızda…Ona ulaşmak hiç de sanıldığı kadar zor değil…Spor yaparak onu yakalamaya ve bir daha asla bırakmamaya ne dersiniz?

 Hilal PALİTÇİ

Yazı Sahibi : edebiyatfatihi.net 





Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar