Anadolu'da Kurulan İlk Lise Olan Abdurrahmanpaşa Lisesi 132. Yaşında.

Galatasaray ve İstanbul Liselerinden sonra Türkiye´de 3.derecede bir geçmişe  sahip Anadolu´da kurulan ilk lise Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesinin kesin kuruluş tarihi 20 Nisan 1885'tir.

ABDURRAHMANPAŞA KİMDİR ?

Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesinin kurucusu Abdurrahman Nurettin Paşa muhtelif Valiliklerde bulunduktan sonra Umur-i Nafia Komisyonu Azalığından Başvekil ünvanı ile 2 Mayıs 1882 tarihinde Sadr-ı Azamlığa tayin olunmuştur. 18 Nisan 1883 tarih ve 484 numaralı Kastamonu Gazetesi´nden anlaşıldığına göre 31 Aralık 1882 tarihinden 2 Eylül 1891 tarihine kadar Kastamonu ilinde Valilik yapmıştır. Daha sonra aydın ve Edirne Valiliklerinde bulunmuştur. Abdurrahman Paşa 7 Kasım 1895 tarihinde Adliye Nazırlığına tayin olunmuş ve 2.Meşrutiyetin İlanından sonra 2 Ağustos 1908 günü emekli olmuştur. 1912 yılında vefat etmiş, Fatih Türbesi yanında gömülüdür.


Abdurrahmanpaşa Lisesi ile ilgili çarpıcı bir bilgi de şu : Bu okul  aynı zamanda Hababam Sınıfı’nın yazıldığı okul olarak biliniyor. Hababam Sınıfı’nın yazarı Rıfat Ilgaz’ın 3 yıl eğitim gördüğü ve ünlü edebiyat eserenin büyük bir bölümünün yazıldığı okul olarak gösteriliyor.

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar