Ömer Seyfettin İki Mebus Hikayesinin Konusu, Özeti, İncelemesi

>Fatih Kutay/edebiyatfatihi.net

Edebiyatımızın hikaye alanındaki kilometre taşlarından biri olan Ömer Seyfettin kısacık yaşamına pek çok eser sığdırmıştır. Yaşadığı dönemin (1884-1920) önemli bir kültür adamı olan Ömer Seyfettin çalkantılı devrin sosyal ve siyasi olaylarına şiir ve hikayelerinde yer vermiş, olayları aydın bir bakış açısıyla değerlendirmiştir.

Ömer Seyfettin İki Mebus adlı hikayesinde Meşrutiyet'in ilanı hakkındaki görüşlerini biri yeni diğeri eski bir mebus (milletvekili) karakterleri üzerinden ifade eder. Yazar bu hikayesinde Meşrutiyet'in ilanının ülkeyi geliştireceğini ve yepyeni bir düzen olacağı fikrini verir.



Bir sonbahar gecesi bir yazarlar toplantısında bir hafta önce ölen şair Perviz'le ilgili bir konferans düzenlenmektedir. Toplantıya gelenlerden biri İstanbul'un genç, bilgili, saygın bir milletvekili olan Vedid'dir. Vedid, eğitim hayatı başarılarla dolu geçen, yayımlandığı ilk toplumsal makalesi Türkiye'de hatta Avrupa ve Amerika'da geniş yankı bulan bir gençtir. Başarılarına rağmen kibirli ve mağrur biri değildir.  Vedid, toplantının yapılacağı bahçe girişinde ihtiyar bir adamla karşılaşır. Bu adam eskiden milletvekilliği yapmış ve bilgisiyle ülkede "filozof" adıyla anılan; yetmiş yaşında olmasına rağmen dinçliğinden bir şey kaybetmemiş biridir. Adamın kötü bir özelliği sürekli kendinden bahsederek dinleyenleri bıktırmasıdır. Genç milletvekili, öğrencilik zamanında zevkle dinlediği bu adamın bu özelliğini bildiğinden pek fazla sohbet etme taraftarı değildir, evde hazırlayacak bir konuşma metni olduğunu söylese de ihtiyar adamdan kurtulamaz. Aralarında bir sohbet başlar. (edebiyatfatihi.net) Eski milletvekili, Meşrutiyet'in ilanı öncesinde ülkenin içinde bulunduğu kötü durumu, Osmanlı Devleti'nin durumunun başka ülkelerce mizah malzemesi yapıldığını, arkadaşlarıyla Meşrutiyet'in ilanı için büyük mücadeleler verdiğini, bedeller ödediği gibi pek çok şey anlatır. Bu mücadele sonunda da güçlü bir Türkiye doğmuştur. Yaşlı adam, Vedid gibi genç insanları Meşrutiyet sonrasında böyle güzel günlerde yaşadığı için şanslı bulur. Fakat Vedid, filozofun anlattıklarını "abartılı" bulur, ona pek katılmaz üstelik çok da sıkılmıştır, dışarının soğuk olduğunu, artık gitmeleri gerektiğini söyler ve oradan uzaklaşırlar. www.edebiyatfatihi.net

Aşağıdaki Ömer Seyfettin hikayeleri de ilginizi çekebilir:

Başını Vermeyen Şehit
Büyücü
Falaka
Gurultu
Kaşağı
Kütük
Namus
Yuf Borusu Seni Bekliyor
Yüksek Ökçeler
TÜMÜ İÇİN TIKLAYINIZ

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar