edebiyatfatihi.net ÖZEL

Bugün 14 Mart Tıp Bayramı... Tıp alanındaki tüm çalışanların bu özel günü kutlu olsun diyelim...
Bu  özel gün dolayısıyla tıp eğitimi alıp doktor olmuş ; ama  daha sonra çeşitli nedenlerden dolayı asıl mesleğini bırakarak kendini edebiyata ve sanatın diğer kollarına adamış ünlü isimleri mercek altına aldık... Bakın karşımıza hangi isimler çıktı...

TIP OKUYAN ÜNLÜ EDEBİYATÇILAR 


CENAP ŞEHABETTİN
Servetifünun edebiyatının önemli ismi Cenap Şehabettin Paris’te dört yıl cilt hastalıkları ihtisası yaptı. Döndükten sonra hekim yüzbaşı rütbesiyle bir müddet Haydarpaşa Hastahanesi’nde hekimlik yaptı. Takip edildiği korkusuyla İstanbul’dan uzak bir yerde görev alabilmek amacıyla kendi isteğiyle karantina dairesine geçti. Mersin ve Rodos'ta karantina hekimliği yaptı. 


KÜÇÜK İSKENDER

KÜÇÜK İSKENDER
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi eğitimini yarıda bırakmış olan şairin eserleri sosyal medyada çok popüler.


ALPER GENCER 

Şair , hekim ve senarist olan Alper Gencer lise öğreniminin sonunda üniversite sınavına girmiş ve istediği mühendislik fakültesi bir iki puan nedeniyle gelmeyince bir alt tercihi olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne yerleşmiş..2005 yılında ise doktor ünvanıyla Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olmuş...

CEYHUN ATIF KANSU

1938 ve 1944 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp öğrenimi gördü. Tıp öğrenimi sırasında doğa, çocuk, yurt sevgisini işlediği Bir Çocuk Bahçesi'nde ve Bağbozumu Sofrası adlı ilk şiir kitaplarını yayımladı. Tıp eğitimini tamamladıktan sonra Ankara Numune Hastanesinde çocuk hastalıkları alanıyla ilgilendi. Bir yandan da Altındağ mahallesinde açtığı bir poliklinikte gecekondu mahallesi çocuklarına sağlık hizmeti götürmeye çalıştı. Çocuklar Gemisi adlı kitabını yayımladı. Daha sonraları endi isteğiyle gittği Turhal'da 11 yıl çalıştı. Bir yandan Turhal Şeker Fabrikası'nın çocuk doktoru olarak çalışırken, diğer yandan şiir kitapları yayımlamayı sürdürdü. Turhal'daki yaşamı sırasında Yanık Hava, Haziran Defteri ve Yurdumdan kitaplarını yayınladı.

ANTON ÇEHOV


Durum hikayeleriyle ünlü Rus yazar Anton Çehov da bir tıp doktoru ... 1879'da liseyi bitirdi ve Moskova'ya giderek tıp fakültesine girdi; 1884'te doktor oldu. Tıp öğrenimi sırasında ailenin geçimine katkıda bulunmak için çeşitli dergilerde yazılar yazdı Hekimlik çok vaktini aldığından yazmasına engel olmaya başlayınca hekimlikten vazgeçip yazarlığa yöneldi. Yazarlığına hekimliğinin izleri görülür. Pek çok kimse onun Çarlık Rusyasını anlatışını, bir doktorun hastalığı teşhis edişine benzetir.“Tıp nikâhlı karım, edebiyat metresim. Birine kızarsam, geceyi öbürüyle geçiririm” sözü meşhur.

 ARTHUR CONAN DOYLE 
Polisiye edebiyatın en ünlü kahramanlarından Sherlock Holmes'in  yazarı Sir Arthur Conan Doyle 
1859 yılında İskoçya’da doğmuştu . Conan Doyle. Tıp eğitimi gördü, bir süre Batı Afrika sahillerine gemi hekimliği yaptı, 1882’de Portsmouth’ta muayenehane açtı. Hikâyelerini hasta beklerken yazıyordu. 1887 yılında yazdığı “Kızıl Dosya” adlı hikâyesinde Sherlock Holmes’a hayat verdiğinde mesleği de, kaderi de değişecekti.


MABEL MATİZ

Son zamanların popüler şarkıcısı  Mabel Matiz  elbette bir edebiyatçı değil ; ama bize göre iyi bir söz yazarı ve besteci ... İlkokulu Tömük Dr. Mustafa Erden İlkokulu’nda, ortaokul ve liseyi Erdemli Anadolu Lisesi’nde tamamlamış; 2003’te üniversite eğitimi için İstanbul’a yerleşerek 2008’de İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olmuştur. 2011 'de İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku yüksek lisans bölümüne girmiş ve 2014'te buradaki eğitimini yarıda bırakmıştır.

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar