Binecek Şey Hikaye Özeti,Konusu,Olay Örgüsü, Kişiler,Yer ve Zaman
Konusu: Ömer Seyfettin'in "Binecek Şey" adlı harika öyküsünde Derviş Hasan adlı birinin Allah'a isyan etmesi ve sonrasında yaşadığı pişmanlık konu ediniyor.

-ÖZETİ-

Derviş Hasan
köy köy kasaba kasaba gezen dünyayla alakası olmayan kainatın sırrına ermiş bir derviştir.

Gittiği yerlerde adını bile bilmediği köylerde, tekkelerde canı sıkılıncaya kadarıyla kalır.

Derviş Hasan çok sıcak bir haziran gününde yolda bir orman kenarındadır, çok yorulmuştur . Tek isteği öğlden evvel bir köye ulaşmaktır. Üstelik karnı çok acıkmış ve gücü de gittikçe tükenmiştir. 

Karşısına bir yokuş çıkar , o kadar çok yorulmuştur ki artık Allah'a isyan etmek üzeredir. Allah'a kendisine "binecek şey" göndermesi için dua eder. Çeşmenin başında uyuyakalır, çok güzel bir rüya görür. Kalktıktan sonra çeşmenin başında bir sürü at, katır görür. Bu bir yörük kafilesidir. Bunları görünce çok sevinir, kendisine de bir at verileceğini düşünür ve duasının kabul olduğunu sanır. 

Ama gerçek hiç de öyle değildir, tam ağzını açacağını vakit yörüklerden biri kendilerine yardım etmelerini ister. İstedikleri şey yeni doğmuş bir kısrağı kucağına alıp yokuşun başına çıkarmasıdır. Derviş Hasan bu istek karşısında şoke olur, çok sinirlenir, adamla tartışmaya başlar, diğer adamlar gelip Derviş Hasan'ı tekme tokat dövüp yerinden kaldırırlar. Kısrağı da kucağına verirler ve Derviş Hasan'ı yokuşa sürerler. Derviş Hasan'ın Allah'tan istediği "binecek şey" kucağındadır.

 Derviş Hasan Allah'a isyan ettiği için çok pişman olur ve tövbeler eder.




Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar