MÜLÂKAT KURALLARI

MÜLAKAT YAPAN KİŞİNİN SAHİP OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER NELERDİR ?
  • Görüşme yapan kimsenin konuşacağı kimseyi konuşmaya ikna etmesi, onun hakkında bilgi edinmesi gerekir. İlk etki önemlidir. Onun için, giyiniş, hareket, konuşma ve görüşmede önemlidir. Karşımızdakiler ilk yargılara bunlardan varırlar. 
  • Görüşmenin amacı açıkça belirlenmeli zamanı ve süresi önceden saptanmalıdır.
  • Konuşma konusu açıldıktan sonra bir süre havadan sudan konuşarak mülakata girilebilir. Havayı yumuşatacak giriş yapılarak, asıl konuya girişi sağlayan bir soru sorulmalıdır.
  • Görüşme yazarı sabırlı, dikkatli, nazik, güler yüzlü, samimi, iyi dinleyici olmalı; söylenenleri ilgi ile dinle­meli; konuşma istemediği bir yöne girmiş olsa dahi memnuniyetsizliğini belli etmemeli; söz başka bir konuya geçerse, nezaket ve dikkatle gerekli soruları sorarak, tekrar konuya dönmeyi sağlamalı; asla boş bulunup sohbete dalmamalı; hep kendi konuşarak karşısındakini sıkmaktan kaçınmalıdır.
  • Görüşme yazısında; görüşülen kimsenin adı, ne işle uğraştığı; hangi gaye için kendisiyle konuşulduğu; buluşma yeri; sorular ve cevaplar; mülakat yapılan kimsenin o konu üzerindeki temel görüşü belirtilme­lidir.
  • Cümleler açık, yalın olmalı; konuşma çizgisinden, tırnak işaretin­den faydalanılmalı; konuşmanın ayrıntılarına girmeyip, ana fikirler üze­rinde durulmalıdır.


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar