20 Nis 2016

Daktilo İle Yazan İlk Romancı, İlk Gerçek Amerikalı Yazar: Mark Twain

Reklamlar

DAKTİLO İLE YAZAN İLK ROMANCI, İLK GERÇEK AMERİKALI YAZAR...
Derleyen➜ www.edebiyatfatihi.net 

21 Nisan 1910'da ölen en önemli Amerikalı yazarlardan biri olan Mark Twain daktilo ile yazan ilk romancı unvanına sahipti... Onun çokça bilinen ve bir çocuk kitabı olarak kabul gören Huckleberry Finn, aslında içinde yetişkinlere hitap eden bir bilgelik taşıyordu ancak bu kitabı ırk ayrımı yaptığı gerekçesiyle bazı okulların kütüphanelerinde yasaklanmıştı... Dünya edebiyatının bu çok önemli yazarını biraz daha ayrıntılı tanıyalım...



Asıl adı Samuel Langhorne Clemens olan Mark Twain en önemli Amerikalı yazarlardan biridir. 1835 yılında doğan Mark Twain, ünlü çocuk romanı “Tom Sawyer’in Maceraları”nın yazarıdır. bir çok Amerikalı yazar onu ilk gerçek Amerikan yazar olarak tanımlar.

Amerika Florida doğumlu olan Mark Twain ve ailesi Missisippi üzerindeki Hannibal kentinde yaşıyordu. bu yaşadığı yer, Mark Twain’in eserleri için harika bir malzeme kaynağıydı.

Daktilo makinesini ilk satın alanlardan birisi olan Mark Twain, daktilo ile yazan ilk romancı olarak anılır ancak hangi eserinin (Tom Sawyer mi yoksa Missisippi’de Yaşam mı) daktiloda yazılan ilk roman olduğu konusunda görüş ayrılıkları vardır

Yaşadığı dönemde halk arasında popüler birisiydi. Kariyerinin zirvesinde döneminin en önemli Amerikan ünlüsü olduğu düşünülürMark Twain aslında bir gemi kaptanıydı. buharlı gemide kaptan olarak çalışması ona “Missisippi’de Yaşam” adlı eserini yazdırdı. Bir gazetede haberci olarak çalışmaya başladıktan sonra gerçek adı yerine Mark Twain takma adını kullandı. bu isim, eski bir gemici terimidir. geminin dibe oturmaması için gerekli “iki kulaç su derinliğini” belirtir.

“Calavers’ın Ünlü Sıçrayan Kurbağası” adında bir öykü yazdı. bu öyküsü çeşitli gazetelerde yayınlandı. ardından yazdığı “Masum Gezginler” adlı kitabıyla daha da çok ünlendi.

Bir mizah yazarı olarak bilinen Mark Twain aslında eserlerinde hayatın acılarını da yansıtır. çünkü o babası, kardeşi ve kızını kaybetmiş biriydi.

1910 yılında geçirdiği bir kalp rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybeden Mark Twain, 75 yıllık hayatına önemli eserler sığdırdı. bir çocuk kitabı olarak kabul gören Huckleberry Finn, aslında içinde yetişkinlere hitap eden bir bilgelik taşır. ancak bu kitabı ırk ayrımı yaptığı gerekçesiyle bazı okulların kütüphanelerinde yasaklanmıştır.

BAŞLICA ESERLERİ
  • Jim Smiley ve Zıplayan Kurbağa ve Diğer Öyküler (1867) 
  • Saflar Yabancı Ülkede (1869) 
  • Tom Sawyer'ın Maceraları (1876) 
  • Bir Cinayet, Bir Sır ve Bir Evlilik (1876) 
  • Prens Ve Dilenci (1881) 
  • Küçük Prens ve Sokak Çocuğu / Prens ve Dilenci / Çalınan Taç (1882) 
  • Mississipi’de Yaşam (1883) 
  • Huckleberry Finn'in Maceraları (1884) 
  • A Connecticut Yankee in King Arthur's Court (1889) 
  • Ekvatorun İzinde (1897)
  • Adem'le Havva'nın Güncesi (1904)

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!