2015 2016 10.SINIF COĞRAFYA DERS KİTABI CEVAPLARI EKOYAY YAYINLARI SAYFA 151



Türkiye’nin iklim haritası ile bitki toplulukları dağılış haritasını karşılaştırınız. Bitki örtüsü ile iklim arasındaki ilişkiyi araştırınız. Bulduğunuz sonuçları defterinize not ediniz.


Türkiye, bitki tür ve çeşitleri bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Bu durumun nedeni, Türkiye arazilerinde doğu batı doğrultusunda uzanan dağlar ve yer şekillerinin etkisiyle iklim çeşitliliğinin fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Türkiye’de kısa mesafede iklim değişebilmekte ve çok sayıda mikro klima alanları görülebilmektedir.


İklim ve doğal bitki toplulukları arasında yakından bir ilişki vardır. Yurdumuzda yükseklik arttıkça sıcaklık düşer, nem oranı azalır. Bu nedenle bitki örtüsü yükseklik arttıkça seyrekleşir, cılızlaşır ve ortadan kalkar. Yüksekliğin artması, geniş yapraklı ormanlar, karışık ormanlar, iğne yapraklı ormanlar ve dağ çayırları biçiminde katlar oluşumuna neden olur.


Bitki örtüsü iklimin bir nedeni değil iklimin bir sonucudur. Örneğin; Maki bitki örtüsü Akdeniz ikliminin bir göstergesidir. Maki bitki örtüsü Akdeniz ikliminin oluşmasına sebep değil bu iklimin sonucudur. Maki bitki örtüsüne bakılarak Akdeniz iklimi hakkında tahminlerde bulunulabilir.
TÜRKİYE BİTKİ TOPLULUKLARI DAĞILIŞ HARİTASI

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar