1 Oca 2016

ÖZEL ÜNİVERSİTELERİN TABAN PUANI DÜŞÜYOR MU?

Reklamlar

BU BİR TANITIMDIR
"Özel Üniversitelerin Taban Puanları Düşüyor mu?"

Üniversite adaylarının ilk hedefi genelde devlet üniversiteleri oluyor. Fakat özel üniversitelerin % 75, % 50 'lik burslu seçenekleri de son çare olarak görülebiliyor. Peki özel üniversitelere son yıllarda rağbet artıyor mu? Özel üniversitelerin taban puanları düşüyor mu?

Türkiye 'nin özel üniversitelerinin son 3 yıllık tercih istatistikleri değerlendirildiğinde sayısal ağırlıklı öğrenci alan bölümlerin kontenjanları yavaş yavaş dolmaya başlıyor. Mesela 2013 'te 10 kişi boş kalan kontenjan 2014 'te 5 ve 2015 'te ise 2 boşa düşüyor. Bu istatistikler değerlendirildiğinde devlet üniversitelerinin rekabetinin zor olması öğrencileri artık ciddi şekilde özel üniversitelere ittiği gözüküyor.

Genel olarak üniversite taban puanları  incelendiğinde sözel bölümlerde artış olmasa da özellikle mühendislik bölümlerine ilgi artıyor. Sözel bölümler ise her ne kadar devlet üniversitelerinde rekabet çok olsa da özel üniversitelerde pek ilgi görmüyor.

Tercihler elbette adaydan adaya değişmekte. Kimisi üniversiteyi bir kurtarıcı olarak gördüğü için borca girerim, aç yatarım, özelde 4 yıl okurum sonra zaten mezun olunca iş derdim olmaz şeklinde düşünüyor. Kimisi de üniversitenin mutlaka devlette okunmasını, aksi takdirde hem ailelere maddi baskı hem de bu maddi baskının öğrenciye manevi baskı yaratabileceğini düşünüyor.

İlerisine baktığımızda tahminler özel üniversitelerin sayısal / mühendislik ağırlıklı bölümlerinin daha da artacağını ve artan nüfusa göre devlet üniversitelerinin üzerinden büyük bir yük alacağını gösteriyor.

ÜNİVERSİTELERİN TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ



Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!