29 Ara 2015

9.SINIF EDEBİYAT KİTABI CEVAPLARI,MEB,84.SAYFA

Reklamlar

84.SAYFA 
Sınıf iki gruba ayrılır. Grup sözcüleri seçilir. Birinci grup, Kavak Yelleri adlı metindeki kelimeleri, yer ve kurum isimlerini; ikinci grup konuyu değerlendirerek metnin hangi döneme ait olduğunu tahmin ederler. Grup sözcüleri, ulaşılan sonuçları sebepleriyle sözlü olarak ifade ederler.


Kavak Yelleri adlı metinde İDEALİST , KÖÜR ÇARPMASI , MÜBAĞALANDIRMAK ,YAYLI ARABA, TELGRAF , ANADOLU'DAKİ BÜYÜK İŞLER , AT SIRTI , MEKTUP " GİBİ İFADELER METNİN CUMHURİYETİN İLK YILLARINA AİT OLDUĞUNU GÖSTERİYOR.KULLANILAN BU İFADELER CUMHURİYET'İN İLK YILLARINDAKİ KALKINMA HAMLESİNİ YANSITMAKTADIR.


1. Kavak Yelleri adlı metindeki “İdealistlerden biri” ve “Anadolu'daki büyük işler” ifadelerinden yola çıkarak dönemin sosyal ve siyasi durumu ile ilgili düşüncelerinizi sözlü olarak ifade ediniz.
CUMHURİYET'İN İLK YILLARINDA BİRÇOK KALKINMA HAMLESİ YAPILMIŞTIR.ATATÜRK'ÜN ÜN İNKILAPLARIYLA SOSYAL VE SİYASİ ALANDA BİRÇOK DEĞİŞİKLİK VE YENİLİK YAPILARAK ÜLKENİN ÇAĞDAŞ UYGARLIKLAR DÜZEYİNE ÇIKMASI HEDEFLENMİŞTİR.

2. Kavak Yelleri adlı metnin konusu ve dil özelliklerinden yola çıkarak yazarın, dönemin kültür ve sanat hayatıyla ilişkisi hakkında neler söylenebilir?
METNİN KONUSU İDEALİST BİRKAÇ GENCİN ANADOLU'DA BÜYÜK İŞLER YAPMAK İÇİN YOLA ÇIKMALARIDIR. REŞAT NURİ GÜNTEKİN YAŞADIĞI DÖNEMDE OLAYLARA DIŞARDAN BAKMAMIŞ ,SANATTA FAYDAYI GÖZETMİŞTİR.METNİN DİLİNİNİN SADE OLMASI DA HER ŞEYDE OLDUĞU GİBİ DİLDE DE MİLLİLİĞE YÖNELİMİN OLDUĞUNU GÖSTERMEKTEDİR.
3. Kavak Yelleri adlı metin yansıtılan dönemin sosyal, kültürel, ekonomik veya siyasi unsurlarından her­hangi birini anlatmak amacıyla mı yazılmıştır? Edebî metnin yazılış amacını ve yapısını da göz önünde bulundurarak tartışınız. Ulaştığınız sonuçları defterinize yazınız.

BU AMAÇLA YAZILMAMIŞTIR.ÇÜNKÜ EDEBİ METİNLERİN BÖYLE AMAÇLARI YOKTUR ; FAKAT SANAT ESERİ YAZILDIĞI DÖNEMİN ZİHNİYETİNDEN BAĞIMSIZ DA DÜŞÜNÜLEMEZ.

WWW.EDEBİYATFATİHİ.NET
Sınıf iki gruba ayrılır. Grup sözcüleri seçilir. Her grup, Asiye Teyze’nin Evi adlı metnin yazıldığı dönemin sosyal ve ekonomik yapısı ile sanat anlayışının, söz konusu metinde nasıl yansıtıldığını belirler. Grup sözcüleri sonuçları maddeler hâlinde tahtaya yazarlar.
  • METİNDE ŞEHİRLEŞMENİN ETKİLERİ , 
  • SOSYAL VE EKONOMİK ALANDAKİ DEĞİŞMELER 
  •  KUŞAKLAR ARASI ÇATIŞMA YANSITILMIŞTIR.
1. Asiye Teyze'nin Evi adlı metnin temasını bulunuz. Metinde yöresel konuşma özellikleri taşıyan ifadeleri metnin temasıyla ilişkilendirerek defterinize yazınız. 
 METNİN TEMASI KUŞAKLARARASI ÇATIŞMADIR
"YEH , PEH , SASI ÇALIYOR , HEÇ TADI YOK " İFADELERİ YÖRESEL KONUŞMA ÖZELLİKLERİ GÖSTEREN İFADELERDİR.BU İFADELER METNİN TEMASIYLA İLİŞKİLİDİR.

2.Bir edebî eser, döneminin sanat anlayışını hangi yönlerden yansıtır? Tartışınız. Ulaştığınız sonuçları deftere yazınız.



Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!