3 Kas 2015

Tanzimat edebiyatı boşluk doldurma soruları ve cevapları (yepyeni )

Reklamlar

 TANZİMAT EDEBİYATI BOŞLUK DOLDURMA SORULARI VE CEVAPLARI

YEPYENİ-CEVAPLARIYLA
www.edebiyatfatihi.net yayın editörleri tarafından hazırlandı..
.
1.''...................'' bireylerin geleneksel görüşlerinden  , önyargılarından ve dogmalardan sıyrılarak sıyrılarak kendi akıl ve tecrübeleriyle dünyayı kavrama ve yeniden düzenleme gayretidir.

2.Aydınlanma hareketleri ......... ...........da gelişmiştir.

3.''................... , var olanın , çağın ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmesidir.

4................ ................. anlayışı Avrupa ' da Rönesans ile başlamıştır..

5. ......................., Osmanlı devletinin gerileme ve çöküş döneminin başladığı yıllarda, 1839 yılında yayınlanan Tanzimat Fermanı ile başlayan akıma ait bir edebiyat dönemidir.

6.Tanzimat Fermanı , ..................... ' da ...................... 'nda ......................... tarafından okunmuştur.

7. ........................... Osmanlı  Devleti'nde Tanzimat ' tan önce 1831’de çıkan ilk resmi gazetedir.
8. .....................Tanzimat'ın ilanından sonra yayına geçen 1840 yılında İngiliz Churchill tarafından çıkarılan yarı resmi (yarı özel) ilk gazetedir.

9. 1850'de çıkmaya başlayan "....................."  belli bir kesime hitap edip, tıptaki gelişmeleri ve hekimlik olaylarını anlatan gazetedir.

10. ........................... , Şinasi ve ................ ile birlikte 1860’ta  çıkarılan ilk özel Türk gazetesidir.

11.Tasvir- i Efkar (Fikirlerin Tasviri ) gazetesi, ikinci özel gazete olarak ..............tarafından .........’de çıkarılmıştır.

12. Yeni  Osmanlılar'ın 1968 de  önce Londra, sonra Paris ve Cenevre'de çıkardıkları "............"gazetesi de edebiyat ve gazeteciliğin gelişmesinde önemli rol oynamıştır.

13.Namık Kemal'in çıkardığı ".........." gibi düşünce ve edebi nitelik taşıyan gazetelerin yanı sıra "..........." gibi bilim ve teknik konulu gazeteler, Teodor Kasap'ın çıkardığı "............."gibi mizahî gazeteler, "............" gibi çocuk gazeteleri, "..............." gibi kadınlara yönelik gazeteler iyice yayılarak basın hayatını renklendirmiştir..

14.Basın hayatında meydana gelen gelişmeler ''......................'' denilen, yeni nesir tarzının oluşmasına büyük katkı sağlamıştır.

15.Tanzimat'ın oluşumunda Çelebi Mehmet Efendinin yazdığı ''....................'' Batılaşma döneminin ilk yazılı kaynağı olmuştur.

16.Birinci dönem Tanzimat edebiyatında ''.................................. '' anlayışı benimsenmiştir..

17. , ................ , ................... , ..................... , ...................... gibi türler ilk kez birinci Tanzimat edebiyatı  döneminde yapıt verilmiştir.

18.Eserlerde ........... , ............. , .............. , ............ ,.......... ,..........,..............gibi temalar ilk kez işlenmiştir..

19.Tanzimat edebiyat sanatçıları ..................... edebiyatından etkisinde kalmış  , .............   ve .................... akımlarından etkilenmiştir.


20.Birinci dönem Tanzimant edebiyatı sanatçıları .............. , ................... , .....................  ................. , ................. , .................dir.

CEVAPLARI AŞAĞIDAKİ RESİMDE...


Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!