12.sınıf edebiyat kitabı cevapları ,Fırat Yayıncılık 
SAYFA 60
2. “Bilemiyorum” adlı şiirde şair, hangi duygularını okura iletmek istiyor? Açıklayınız.
Bu şiirde şair geçmişe özlem ve gelecekten duyduğu korku gibi duygularını okura iletmek istiyor.
3. a. “Geçen Dakikalarım”, “Memleket İsterim”, “Ve Böyle Biteviye” adlı şiirleri ahenk, yapı, tema ve dil bakımından karşılaştırınız.
Üç şiir de dil bakımından sade bir şekilde kaleme alınmıştır. Üçünde de ahenge ve ses uyumlarına dikkat edilmiştir. Yapı bakımından da benzerlik gösteren bu şiirlerde hece ölçüsü kullanılmıştır. Yine üç şiirde de tema bakımından dünyadan rahatsızlık, gelecekten duyulan kaygı dile getirilmiştir.
b. İncelediğiniz şiirlerde benzerlik var mı, tartışınız. Ulaşılan ortak görüşü tahtaya yazınız.
İncelenen şiirlerde Öz Şiir akımına aitlik veya yakınlık bakımından birçok benzerlik bulunmaktadır.www.edebiyatfatihi.net
4. Yaşar Nabi Nayır, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Necip Fazıl Kısakürek şiirlerine yaşamlarını hangi unsurlarla yansıtmışlardır? Şiirlerinden örneklerle düşüncelerinizi açıklayınız.
Üç şair de Batı edebiyatını iyi bilen, Fransızca öğrenmiş ve bunu şiirlerine yansıtmış şairlerdir. Yaşar Nabi Nayır'ın Yedi Meşale içindeki yeri ve tutumu, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Yahya Kemal'in öğrencisi olması dolayısıyla geçmişe ve milletine bağlılığı, Necip Fazıl'ın çalkantılı hayatının yarattığı buhranlar ve mistisizm şiirlerine yansımıştır.
5. Öz şiir anlayışını sürdüren şairler eserlerine Batı akımlarını yeterince yansıtabilmişler mi? Dü şün­celerinizi nedenleriyle belirtiniz.

Öz Şiir anlayışını sürdüren şairler Batı akımlarını eserlerine yeterince yansıtamamışlardır. Özellikle Fransız sembolizminin yanında Öz Şiir hareketi zayıf kalmıştır.

«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

YORUMLARINIZI ,SORULARINIZI AŞAĞIDAKİ YORUM KUTUSUNDAN YAZABİLİRSİNİZ...

Yorumunuz için şimdiden teşekkürler...Blogger'da bir hesabınız yoksa ''Anonim'' veya ''Adı/Url'' bölümünü seçerek kolayca görüşlerinizi belirtebilirsiniz...