12.sınıf edebiyat kitabı cevapları Fırat Yayıncılık ,sayfa 57

12.SINIF TÜRK EDEBİYATI KİTABI CEVAPLARI 2015-2016
SAYFA 57
www.edebiyatfatihi.net hazırladı...
7.  Ahenk unsurları, yapısı, dil ve söyleyiş özelliklerini dikkate alarak aşağıdaki şiirlerin ait olduğu şiir geleneğinin adını karşılarına yazınız.
Geçen Dakikalarım  :  Batı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı/ Mistik Şiir
Mavi, Maviydi Gökyüzü  :  Batı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı/ Öz Şiir
Kağnı Gıcırtıları : Halk Şiiri Geleneğine Bağlı Cumhuriyet Devri Türk Edebiyatı
8. a.  Sembolizm akımı hakkında yaptığınız araştırmadan yararlanarak akımın özelliklerini belirtiniz.
Sembolizm akımında şiirde kapalı anlatım görülür. Şiirde derin çağrışımlar, imgeler vardır, çok anlamlılık söz konusudur. Müzikalite ve diğer ahenk ögeleri şiirin olmazsa olmazıdır. Sözcüklerde mecaz anlamlılıktan, şiirde söz sanatlarının yoğunluğundan bahsedilebilir. Şiirde önemli olan duygulardır, şiir bu akıma göre duyulmak için yazılır. Şiirler genellikle akşamüstlerinde veya hüzünlü havalarda geçer.
b.  Aşağıdaki dörtlükte şair sevgilinin yüzündeki ifadeyi hangi sözlerle anlatmaktadır? Bu sözlere sembol diyebilir miyiz? Niçin?
“Birden gülümseyen yüzün
Sabahların aymasında
Ve beni çıldırtan hüzün
İki bakış arasında”
Şair sevgilinin yüzündeki ifadeyi bir karşıtlıktan yararlanarak aktarmıştır. Burada semboller vardır. Sevgilinin gülümsemesi gün doğumuyla sembolize edilmiştir.
c.  “Gök Öyle Mavi” ve “Deniz Meltemi” adlı şiirleri okuyunuz. Bu şiirlere sembolizm akımı nasıl yansıtılmıştır? Şiirlerden örneklerle açıklayınız.
İki şiirde de gerek imgeler ve yoğun bir anlatım gerekse ses uyumlarına yani müzikaliteye dikkat edilmesi sembolizm izleridir. Çağrışım zenginliği iki şiirde de görülür.
Gök öyle mavi, öyle durgun,
Damlar üzerinde!
Yeşil bir dal sallanadursun,
Damlar üzerinde!
Bu dörtlükte sesler neredeyse kusursuz bir uyum içinde birbirine bağlanmış, ahenkle söylenebilen mısralar oluşturulmuştur. Ayrıca doğa tasviri ile birlikte şiirin ruhsal altyapısı hazırlanmıştır.
Deniz çekiyor, deniz, kim tutabilir beni;
Gözlerde aksi yanan o eski bahçeler mi?

Bu iki mısrada ise sembolizmin temalarından geçmişe özlemi görmekteyiz. Geçmiş, bahçe imgesiyle belirtilmiştir. Sanatlı bir dil kullanılması da sembolizm özelliklerindendir.

2 yorum:

  1. çok teşekkür ederm

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim yardımınız için.

    YanıtlaSil


Yorumunuz için şimdiden teşekkürler...Blogger'da bir hesabınız yoksa ''Anonim'' veya ''Adı/Url'' bölümünü seçerek kolayca görüşlerinizi belirtebilirsiniz...

Blogger tarafından desteklenmektedir.