8 Kas 2015

11.sınıf dil ve anlatım kitabı cevapları sayfa 55,

Reklamlar

SAYFA 55
8.etkinlik

■ “Hasan Âli YÜCEL” otobiyografisinden alınan yukarıdaki paragrafı “akıcılık, bağlaşıklık ve bağdaşıklık” bakımından inceleyerek ulaştığınız sonuçları arkadaşlarınızla paylaşınız.

1313 (1897) tarihinde İstanbul'da doğmuşum cümlesinde "tarihinde değil YILINDA kelimesi kullanılmalıydı.

."Terhisten sonra edebiyat fakültesi felsefe bölümüne girdim ve 1920 yılında bitirdim." cümlesinde de ve bağlacından sonra nesne eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğu var.

 

8. ETKİNLİK

Öte yandan, birincil derecede biyolojik akrabalarım olan anneme, babama, kardeşime ve oğluma hiç benzemeyen yanlarım var. Benzediği için sevindiğim, çektiği için bozulduğum damarlarım da pek bol. Gezginliği, yerleşik yaşayamayışı, her türlü konforu Sultan Resat’ın(V.Mehmet) saray şairi olması kaydıyla elde edebilecekken, özgürlüğünü ve acı – kara mizahlı şiirlerini yazmayı tercih eden annemin büyükbabası Kemahli Ibrahim Hakki Bey ve onun bir yanıyla akraba olduğu Mevlana ile gerçek bir kan bağım olduğunu pek işime geldiği için burada yazmadan geçemeyeceğim. Bu, hiç değilse hakkımda duyduğum en güzel dedikodu olan Afife Jale ve Piri Reis’in gerçek torunu olduğumu yazanların, romanların birinci tekil şahıs kahramanlarıyla, yazarlarını karıştırmalarındaki gibi hayali bir akrabalık değil! Hiçbir şeyi özgürce seçemediğimiz, doğumla – ölümle arasındaki şu kısacık yaşam yolculuğunda sizlerin sanatsal akrabalarınız kim olurdu bilmiyorum ama bu sentetik olmasına karşın feci duyarlı soyağacı yazarken benim yine de insaflı davrandığımı düşünüyorum. Ben hiç değilse sahte bir soyağacı çıkartmakla yetindim oysa Rus asıllı Fransız Yahudi akrabam, Romain Gary; “Bir ara ölümden kaçmaya çalışırken yirmi tane kimlik kartı çıkartmıştım.” diyor.

Buket UZUNER


■ Yukarıdaki metinlerde parantezle gösterilen yerlere uygun noktalama işaretlerini koyunuz.
Uygun noktalama işaretleri konulmuştur.■ Yukarıdaki metni yazım bakımından değerlendirerek ulaştığınız sonuçları arkadaşlarınızla paylaşınız.


1. Bir gün biyografiniz yazılacak olsa onda nelerin yer almasını istersiniz?

YORUM SİZİN...

2. Biyografi yazılarının bir toplumun gelişmesine ve kalkınmasına katkılarını tartışınız. Tartışma sonuçlarını sözlü olarak ifade ediniz. 

Biyografilerde yaşamları öğrenim hayatları, mücadeleleri anlatılan örnek, tanınmış kişiler kendilerinden sonra gelen kuşaklara örnek olacaktır.Böylece yeni nesiller bu insanların hayatlarından ders alacak ve hayatlarına daha doğru bir şekilde yön vereceklerdir.

9. ETKİNLİK

■ Hazırlıkta getirdiğiniz belgesel hâlinde düzenlenmiş biyografileri sınıfta seyrediniz. Bunlarda biyografi türünün özelliklerinden hangilerini gördüğünüzü arkadaşlarınızla paylaşınız.

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

1 yorum var

Çok sağolun çok işime yaradı.

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!