7 Eki 2015

9.SINIF MEB DİL VE ANLATIM CEVAPLARI SAYFA 14,

Reklamlar

9.SINIF  MEB DİL VE ANLATIM CEVAPLARI 
SAYFA 141. “Şehri Unutan Adam” hikâyesinde kahraman neden şehre inme ihtiyacı duymaktadır?
Yazar çoktan beri şehre inmediği için“ insanları sevebilmek için” şehre inmek istiyor. 2. Hikâyede, dil dışında hangi yollarla iletişim kurulmaktadır?
Dil dışında bakış, jest ve mimiklerle iletişim kurulmuştur. Örnek: Onlar acayip bir hastalığı benim sevgi dolu gözlerimde yakalamak istiyor gibi dikkatli, yakalamış kadar mustarip ve hazindiler.” “ Yukarıki, “Aaa, herif deli midir, nedir? cümlesini söyleyenin yüzüne, yine gayri şuuri aşkımla gülmüş olacağım ki kendini tutamadı. Tatlı tatlı sırıttı.”
3. Dil dışı yollarla yapılan iletişimin, dille yapılan iletişim kadar etkili olduğunu düşünüyor musunuz? Niçin?
Dil dışı yollarla kurulan iletişim dille yapılan iletişim kadar etkili değildir. Dil daha etkili ve kalıcı bir iletişim aracıdır. Dil ile yapılan iletişim doğrudan ve araçsız olduğu için daha kullanışlıdır.
4. Hikâyede, dilin hangi işlevde kullanıldığını belirtiniz.
SANATSAL İŞLEVDE KULLANILMIŞTIR.5. “Şehri Unutan Adam” hikâyesinin size neler hissettirdiğini açıklayınız.
Uzun süre insanlardan uzak kalan yazarın insanlarla konuşmak, onları sevmek ihtiyacını ne denli hissettiği, konuşmak ve sevmek ihtiyacı ile yaptıkları ifade edilmiş.
1. ETKİNLİK

■ İki grup oluşturulur. Birinci grup anlatmak istediğini dille; ikinci grup ise dil dışı iletişim araçlarını kullanarak anlatır. Hangi anlatımın daha başarılı olduğu tartışılır. Sonuçlar maddeler hâlinde yazılır.
Dil ile yapılan iletişim dil dışı iletişimden daha etkilidir. Çünkü bu iletişim şekli ile vermek istediğimiz mesajı en kısa ve anlaşılır şekilde kolaylıkla verebiliriz2. ETKİNLİK

SU KİRLETİCİLERİN SINIR DEĞERLERİ

Kullanma ve içme sularının sağlığa zarar vermemesi için belirli oranlarda zararlı maddelerden arınmış olması gerekir. Bunun için bazı normlar geliştirilmiştir. Örneğin, içme suları renk veren, bulanıklık yapan maddelerden tamamen arınmış olmalıdır. Koku bulunmamalı, çözülmüş oksijen en azından litrede 6 mg olmalıdır. Karbondioksidin bulunması, az miktarda hidrokarbonat içermesi suya ayrı bir lezzet kazandırır.

■ “Ünlü Alman filozof Hegel (Hegel)'in felsefesinin çıkış noktası bilim değil tarihtir.” cümlesinde dil, iletiyi olduğu gibi ifade ettiğinden “göndericilik işlevi”yle kullanılmıştır. Siz de yukarıdaki parçadan dilin “gönderi-cilik işlevi” ile ilgili örnek cümleler bulunuz.

Kullanma ve içme sularının sağlığa zarar vermemesi için belirli oranlarda zararlı maddelerden arınmış olması gerekir.” Koku bulunmamalı, çözülmüş oksijen en azından litrede 6mg olmalıdır.3. ETKİNLİK

BASİT FİİLLER

Bir fiilin hiçbir türetme eki almamış, kök hâline basit fiil denir. Basit fiil, asıl anlamından başka hiçbir anlam bildirmez. Bugün kullandığımız basit fiillerin büyük çoğunluğu, Türkçemizin tarihî metinlerinde geçen fiillerdir.

■ “Cümle sonlarına nokta konur.” cümlesinde dil, dil bilgisi kurallarını ve dille ilgili konuları anlatmak için kullanıldığından “dil ötesi işlevi”nde kullanılmıştır. Siz de yukarıdaki parçadan dilin “dil ötesi” işlevi ile ilgili örnek cümleler bulunuz.
Bir fiilin hiçbir türetme eki almamış haline basit fiil denir.”
  • “ Basit fiil, aslında anlamından başka hiçbir anlam bildirmez.


Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!