Ömer Seyfettin "Teselli" Hikayesinin Konusu, Özeti, Şahıs Kadrosu,  Özellikleri, Çatışmaları, Mekan ve Zaman, Anlatıcı ve Bakış Açısı, Dil ve Anlatımı, İncelemesi

İnceleme:  www.edebiyatfatihi.net 


Edebiyatımızda klasik vak'a (olay) öyküsü denilince akla gelen ilk isim şüphesiz Ömer Seyfettin'dir. Çok genç yaşta (36) yitirdiğimiz büyük hikayecimiz Ömer Seyfettin kısacık ömrüne 150'den fazla  hikaye  sığdırmıştır. Bunlardan bazıları "roman" denilebilecek uzunluktadır.

Hikayelerinde milli bilinç aşılama ve toplumda kahramanlık duygularını canlandırma amacı taşıyan Ömer Seyfettin'in tarihi kişilikleri konu aldığı hikayelerden biri de Teselli'dir.

ÖMER SEYFETTİN/TESELLİ HİKAYESİ 


Konusu:
Askeri bir başarısızlığından sonra idam edileceğini düşünen ve kendini buna hazırlayan Erzurum kumandanı İskender Paşa'nın padişah tarafından ödüllendirilerek teselli edilmesini anlatıyor. 


Teması: Mazi ve kahramanlık hasreti, cesaret...

Özeti: Hikâyede Osmanlı kumandanı İskender Paşa, hiç beklemediği bir anda şahın oğlu Mirza İsmail'in pususuna düşerek savunmakta olduğu Erciş ve Ahlat’ı düşmana terk etmek mecburiyetinde kalır, birçok Osmanlı askeri ölür. İskender Paşa, bu hatasının ölümle cezalandırılacağını gayet iyi bilir. Büyük hatasından dolayı hayatının sona ereceğini bekleyen paşa, daha önceki başarılarının, hizmetlerinin karşılığı olarak  padşah tarafından kendisine gönderilen hediyeyi görünce şaşırır. Sapıyla kını som altından olan kılıcı dualarla öperken Acem (İran)  şahına karşı kaybettiği savaşın tesellisini yaşar. Artık bundan böyle bu değerli kılıcı hak uğrunda, hakikat uğrunda sallamaya karar verir. Çünkü padişahın büyük armağanı, İskender Paşa’nın yegâne tesellisi olur.

Olay Örgüsü:

Şahıs Kadrosu ve Özellikleri:

İskender Paşa: Hikayenin baş kahramanıdır. İran şahı Mirza İsmail'in pususuna düşerek savunmakla görevli olduğu Ercis ve Ahlat'ı düşmana bırakmak zorunda kaldığı için çok mahcup ve üzgündür. Yaptığı büyük hatanın bedelinin idam olduğunu bilir ve ölüme kendisini hazırlar. Dindar ve mütevekkil biridir.

Padişah: Kumandanı büyük bir hata yapsa da eski kahramanlıkları, hizmetleri nedeniyle onu affedip hediyeleriyle teselli eder. Vefalıdır.

Fazıl: İskender Paşa'nın kahyasıdır. Paşasını çok seven ve ona çok sadık genç biridir. 

Mekan: Hikayedeki olay İskender Paşa'nın konağında geçiyor.

Zaman: Anlatılan olaylar Osmanlı Devleti zamanında geçiyor. 

Bakış Açısı: Hikaye; olayların öncesi ve sonrasını, kahramanların iç dünyasını bilen ilahi bakış açısıyla anlatılmıştır. 

Anlatıcı: Olaylar 3.kişili anlatıcı tarafından aktarılmaktadır. Her şeyi bilen hakim anlatıcı tarafından...

www.edebiyatfatihi.net


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar