29 Ara 2014

9.SINIF TÜRK EDEBİYATI KİTABI CEVAPLARI SAYFA 120

Reklamlar

SAYFA 120

1-Etkinlik: Gruplar oluşturunuz. “Don Kişot” romanından alınan metin parçasını daha önce seçtiğiniz bilimsel yazılarla anlamları bakımından karşılaştırınız. Edebî metindeki anlamla bilim­sel metindeki anlam farklılıklarını maddeler hâlinde sıralayınız.
CEVAPLARI AŞAĞIDAKİ RESİMLERDE...RESİMLERİ BÜYÜTMEK İÇİN RESMİN ÜZERİNE TIKLAYINIZ


3-Okuyucunun kültür seviyesi, yaşı, yetiştiği sosyal ortam vb. unsurlar bir metnin anIaşılması ve yorumlanmasını nasıl etkiler? Siz de okuduğunuz metinden çıkardığınız farklı anlam ve yorum­ları arkadaşlarınızla paylaşınız.

4-“Don Kişot” adIı metnin anlamı ile sizin metin ile ilgili yorumlarınızın farkIılıkları ve ben­zerliklerini dikkate alarak anlam ve yorum arasındaki ilişkiyi birkaç cümle ile açıklayınız.

2-Etkinlik: Gruplar oluşturarak okuduğunuz metnin yapısını, temasını ve anIatım özellikleri­ni belirleyiniz. Bu unsurların birbirleriyle metin içindeki ilişkisini açıklayınız.
5-“Don Kişot” romanından alınan parçada, görülen anIamin dışında başka anIamlar bulma­ya çalışınız. Yazarın okuyucunun hayal gücüne bıraktığı bölümleri işaretleyiniz.
6-Ekşi bir ses” ve “uygun bir vaziyet aldı” gibi söz gruplarının metinde kazandıkları anlam­ları belirleyiniz. Bu, dilin hangi özelliğinden kaynaklanmaktadır? Açıklayınız.
  
3-Etkinlik: Metindeki edebî gerçeklik ve tarihî gerçekliği yansıtan söz, söz grubu ve ifadeleri belirleyip tablodaki uygun yerlere yazınız. Etkinlik sonunda metindeki edebî gerçeklik ile tarihî gerçeklik arasındaki ilişkiyi belirlemeye çalışınız.

7-Cervantes, “Don Kişot” romanının ana kahramanını, gördüğü yel değirmenlerini dev sanarak bu değirmenlere saldıran, asilzadelik özentisine sahip bir şövalye olarak kurgulamıştır. Sizce yaza­rın romanını böyle bir kahraman ve onun saçma görünen maceralarıyla kurgulamasının sebebi ne olabilir? Açıklayınız.

8-İspanyol düşünür Gasset (Gaset)’in “Don Kişot” romanıyla ilgili olarak söylediği “İnsan onu ha­yatında üç kez okumalıdır: Kahkahanın koIayca dudaklara fırIayıp duyguları harekete geçireceği gençlikte, mantığın hâkim olmaya başladığı orta yaşta, her şeye felsefe açısından bakıldığı ihtiyar­lıkta.” sözünü yorumlayınız.







Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!