23 Kas 2014

9.SINIF EKOYAY EDEBİYAT CEVAPLARI SAYFA 99

Reklamlar

SAYFA 99
1. Bir anınızı arkadaşlarınıza önce anlatarak sonra yazarak aktarmaya çalışınız. İki anlatım tar­zı arasındaki farkları belirleyerek sınıfta sözlü olarak sununuz.

Sözlü anlatımda hazırlıksız bir çalışma yapıldığından anlatımda aksamalar olabilir.Yazılı anlatımda hazırlık yapıldığından çok fazla aksamalar görülmez.

1. Etkinlik: Kitabınızda yer alan “Bir Başka Türlüsü” hikâyesinde anlatılanları sınıfınızda can­landırmaya çalışınız. Olay çevresinde oluşan metinlerde olay veya olay örgüsünün vazgeçilmez ol­duğu gerçeğinden hareketle “Sarıpınar 1914” adlı tiyatro metnini de hikâyeleştirmeyi deneyiniz. Her iki metinde de ortaya çıkan dil ve ifade farklılıklarını belirleyiniz. Bu farklılıkların sebeplerini açıklayınız.

Tiyatro metnini hikayeleştirdiğimizde olay örgüsünde bir takım değişiklikler yaşanmıştır.Dil ve anlatımda da ciddi bir takım farklılıklar ortaya çıkmaktadır.

2-“Bir Başka TürIüsü” hikâyesi ile “Sarıpınar 1914” adIı tiyatro oyunu arasındaki benzer ve farklı yönlerin neler olduğu üzerinde sınıfta tartışınız

Tiyatro oyunu diyaloglardan yani karşılıklı konuşmalardan oluşmaktadır.Hikaye metni ise nesir şeklinde kaleme alınmıştır.


2-“Bir Başka TürIüsü” adlı metnin sonunda yazar kısa bir diyaloğa yer vermiştir. Bu diyalog­la “Sarıpınar 1914” metnindeki diyalogları karşılaştırınız. Aralarında anlatım tarzı bakımından ne gibi farklar olduğu nu belirleyiniz.

Hikayelerde yer alan diyaloglar çok fazlaca yer tutmaz ve anlatıma canlılık kazandırır.Sarıpınar adlı metin ise göstermeye bağlı bir metin olduğundan diyaloglardan oluşmaktadır.Sarıpınar metninde ise verilmek istenen mesaj sahneye aktarılırken kullanılan üslupla daha belirgin hale gelir.


2-Etkinlik: Sınıfa getirdiğiniz farklı türde ki metinlerden kısa parçalar seçiniz. Bu parçaların tür­lerini belirtmeden sınıfa okuyunuz. Arkadaşlarınız okuduğunuz metin parçalarının türünü belirle­meye çalışsınlar. Sınıfça türleri belirlerken metinlerin hangi özelliklerinden faydalandığınızı açıkla­yınız. Metinlerin belirlediğiniz türlerini aşağıdaki tabloda işaretleyiniz.

Belirlediğiniz metinlerin türlerini tabloda işaretleyiniz.

2. Etkinlik: Bir önceki etkinlikte tablo üzerinde belirlediğiniz metin türlerini aşağıdaki tab­loda yer alan bilgilere göre kontrol ediniz.

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

1 yorum var

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!