9 Eki 2014

9.SINIF EDEBİYAT EKOYAY YAYINLARI 42.SAYFA CEVAPLARI

Reklamlar

SAYFA 42...
Anlama - Yorumlama
1- Sevdiğiniz şiirleri yeniden okuma ihtiyacı hissetmenizin sebepleri neIerdir? Şiirlerin her okun duğunda farklı anlamlar kazanıp kazanmadiğini sözlü olarak ifade ediniz.
        İlgimizi çekmesi,kendimizden bir şeyler bulmamız...vb sebeplerle sevdiğimiz şiirleri tekrar tekrar okuruz.Şiirler çok anlamlı metinlerdir.Dolayısıyla her okuduğumuzda farklı anlamlar kazanabilir.

2-“Fil” adlı metin de temel anIamları dışında kulIanılan keIime ve ifadelerin altIarını çiziniz. Bu kelime ve ifadelerden yola çıkarak edebî bir metinde anlamların bağlama göre değişip değiş­mediğini belirleyiniz. Ulaştığınız sonuçları sözlü olarak ifade ediniz.
                                                                                      FİL
Ömründe hiç fil görmemiş olan Hintliler, merakla ahı­ra koştular. İçerisi karanlıktı, kimse bir şey seçemiyordu. Hayvana dokunuyor, herkes anladığı gibi fili tarif edi­yordu.
Biri hortumunu tutarak “Fil, bir borudur.” diyordu. Bir diğeri kulağına dokunarak “Hayır!” diyordu. “Fil bir yelpazedir.” Bir başkası ayağına tutunarak “Bir sütun...” diyordu. “Kocaman bir sütuna benziyor.” Öte ki sırtını el­leyerek, “Fil taht gibidir.” diyordu.
Herkes dokunduğu yerine göre fiIi tarif etti. Birinin niteleyişi diğerini tutmadı.
                     Her kelime kullanıldığı bağlama göre yeni yeni anlamlar kazanabilmektedir.

3-“Edebî metin özel bir iletişim aracıdır.” ifadesinden ne anlıyorsunuz? Edebî bir metni diğer iletişim araçlarından ayıran belirgin farklar nelerdir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
    Edebi metnin kişiye has olan yani yaratıcısına has olan duygu ve düşünceleri anlatması hususu aklımıza gelmektedir.Mesajın kişinin duygu ve düşünce dünyasına göre şekillenmesi edebi metni diğer iletişim araçlarından ayıran önemli bir özelliktir.

7-Etkinlik: “Belirlenen”, “Lütfen Dokunmayın” ve “Fil” metinlerinin anlatım bakımından aralarındaki farklılıkları belirleyiniz. İnsan, her mekânda ve zamanda “anlatma, gösterme ve coşku ile dile getirme” biçimleriyle kendini ifade eder. İncelediğiniz bu metinlerin hangi anla­tım biçiminde değerlendirilebileceğini sözlü olarak ifade ediniz.
    '' BELİRLENEN'' metni manzum şekilde '' FİL '' metni düz yazı şeklinde ''LÜTFEN DOKUNMAYIN'' metni ise diyalog şeklinde daha terimsel bir ifadeyle göstermeye bağlı şekilde karşımıza çıkmaktadır.Belirlenen adlı metinde dizeler ve ahenk bizi karşılıyorken Fil metninde belli bir ana fikir etrafında bir araya gelen cümleler dikkatimizi çekmektedir.Lütfen Dokunmayın adlı metinde ise sahnelenmek üzere yazılankarşılıklı konuşmalar yer almaktadır.

4-“Edebiyat ve Hayat” metninden “edebî eser -kurmaca- gerçeklik” kavramlarının hangi an­lamlarda kullanıldığını sözlü olarak ifade ediniz.
 Edebi eser estetik zevk uyandırmak amacıyla oluşturulmuş metinlere verilen isimdir.Kurmaca gerçeklik ise bir takım gerçekliklerin yazar tarafından tekrar inşa edilmesidir.Yani yazarın oluşturduğu gerçekliktir.Salt gerçeklik değildir.

5-“Sanat Geneli ya da Özü Yansıtır” adlı metinde geçen “Gerçi yazar, hayatı, insanları, onla­rın tutkularını, özelliklerini anlatır ama bu, gerçek hayatı olduğu gibi anlatmak değildir.” ifade­sini yorumlayınız.
Kısaca ifade etmek gerekirse mevcut gerçekliğin yazar tarafından tekrar inşa edilmesi anlatılmaktadır.Yani yazarın oluşturulduğu gerçekliktir.

6-“Sanat Geneli ya da Özü Yansıtır” adlı metinde yazar edebî metin ve gerçeklik ilişkisini na­sıl ifade etmiştir? Açıklayınız.
  ''Yazar; hayatı, insanları, onların tutkularını, özelIiklerini anlatır ama bu, gerçek hayatı olduğu gibi anIatmak değil­dir.''cümlesinden hareketle edebi metnin temeldeki gerçeklikten hareketle yazarın oluşturduğu gerçeklikle karşımıza geldiği anlatılmaktadır.

7-Tarih, coğrafya, felsefe vb. bilim dallarında bilgi sahibi olan bir yazarla söz konusu alanlar­da bilgisi olmayan bir yazarın ortaya koyduğu edebî bir metin arasında ne gibi farklar vardır? Bi­lim alanındaki yeni bulgu ve bilgilerin edebî gerçekliğe bir alt yapı oluşturup oluşturmadığını tartışınız. Tartışma sonuçlarını sözlü olarak ifade ediniz.
   Farklı bilim dallarında bilgisi olan bir yazarın bu bilim dallarından faydalanması olağan bir durumdur.Farklı bilim dallarında bilgisi olmayan bir yazar bunları eserine yansıtmaz.Bilim alanındaki gelişmeler edebi gerçekliğe alt yapı oluşturabilir.Örneğin yeni bir şeyin keşfini bir yazar kendisine göre yorumlayıp bununla ilgili bir hikaye oluşturabilir.

1.  Etkinlik: Bu ünitenin “Metin” konusunda yer alan Konya ile ilgili 3 ve 4. metinleri gözden geçirmiştiniz. Metinler arasında “gerçeklik” açısından ne gibi farklılıklar olduğunu tartışınız. Her iki metinde farklı bilim ve bilgi alanlarına ait hangi verilerin bulunduğunu belirleyiniz. Belirledi­ğiniz unsurları aşağıdaki tablodaki noktalı yerlere yazınız.
2.            Beş Şehir
 Beş Şehir'de yazarın gözlemleri sanatçının kendi duygu ve hayal süzgecinden geçirilerek verilmiştir.Sanatçı kendi yorumunu katmıştır.
 1984 Sonrası Konya
Bu metinde yazar kendi yorumunu katmadan bilgi vermek amacıyla metnini oluşturmuştur.Sanatçı gerçekleri olduğu gibi yansıtmıştır.
 Metinlerde coğrafya ve tarih bilim dallarına ait veriler bulunmaktadır.

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

8 yorum

9.10.2014 tarihinde paylaşmışsınız, 12.10.2014 oldu daha 50-51 gelmemiş yarına yetişmesi lazım o kadar bekledim !

Sayfa 49 @cilllllllllllll

Saolun cok guzelde biraz daha kisa kisa cevaplar yaparsaniz daha iyi olur

Çok teşekkür ederim Süpersiniz

Cevaplar biraz daha kısa olsa daha iyi olur. Allah razı olsun sizden çok yardımcı oldunuz :)))

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!