7 Eki 2014

9.SINIF EDEBİYAT EKOYAY YAYINLARI CEVAPLARI SAYFA 48 ilk kez

Reklamlar

SAYFA 48:
1. “Anadolu Gerçeği” adIı metinde şair, şiirine yansıttığı Anadolu’yu zihninde nasıl kurgulamıştır? Bunu hangi kelime, benzetme ve örneklerle anlatmaktadır? Bu bilgiler ışığında şiirin ya­zıldığı dönemdeki hâkim zihniyeti belirleyiniz.
Şair çocukların çıplak ayaklarla tarlalarda koşuşturduğu,insanların içli kavala ses verdiği,namaz vakti gelince namaza durduğu bir Anadolu tahayyül etmektedir. ‘Bir ipek seccade üstünde gibi huzurla..., Başlar bir ağıt gibi sulardan, kapılardan. Kurbağa feryatları, köpek ulumaları...’ gibi ifadelerle benzetmeler yapmıştır.Şiirde klasik Anadolu köylüsünün hayatını görmekteyiz.


2. Aşağıda yer alan 1.2. ve 1.3. metinler arasındaki zihniyet farklılıklarını belirlemeye çalışınız. Belirlediğiniz farklılıkları sözlü olarak ifade ediniz

Yunus şiirinde gönül kırmanın kötülüğünü tasavvufi gerçeklik eşliğinde anlatmaya çalışmıştır.Orhan Veli ise şiirinde dünyayla ilgili hiçbir tasavvuru olmayan bir insanı düşünüp eleştirmiştir.Bu insanın kayıtsızlığına dem vurmuştur.İki şairin yaşadığı dönem ve dünya görüşleri farklı olduğundan şiirde kullanılan argümanlar da değişmiştir.

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!