7 Eki 2014

9.SINIF EDEBİYAT EKOYAY YAYINLARI SAYFA 49 CEVAPLARI ilk kez ve sadece burada

Reklamlar

SAYFA 49


1.  “Anadolu Gerçeği” şiiriyle 1.2, 1.3, 1.4 ve 1.5. metinlerin yazıldığı dönemlerine ilişkin sosyal, siyasal ve kültürel hayatın özelliklerini yansıtan kelime ve ifadeleri aşağıdaki tabloya yazınız.

1.1. Metin
Tandır,İstasyon , Söylediğin türküler bizim türkümüz değil.

1.2. Metin
Bir kez gönül yıkdunısa bu kılduğun namaz değül
1.3. Metin
Ne atom bombası,Ne Londra Konferansı
1.4. Metin
Efkâr-ı Firenge
1.5. Metin
Bir devlet için çerhe temennâdan usandık



1.  48. sayfadaki 1.4 ve 1.5. metinlerini inceleyiniz. Bu şairlerin yaşadıkları dönemlerin sosyal, siyasal ve kültürel hayatına ait özellikleri tarih derslerinizden hatırlayınız. Söz konusu beyitlerde dönemin tartışılan hangi konularına yer verildiğini beilirleyiniz. Beyitlerin yazıldıkları dönemin özelliklerini nasıl yansıttığını, dönemin kültür ve sanat hayatıyla şair arasındaki ilişkiyi sözlü ola­rak ifade ediniz.
    Nabi 17.yüzyıl Osmanlı şairidir.O dönemde Osmanlı devleti duraklama döneminden gerileme dönemine doğru adım atmaktadır.Ziya Paşa ise yenileşme döneminin sonunda ortaya çıkan Tanzimat dönemi şairidr.B dönemde Osmanlı devleti çöküşü durdurmaya çalışmaktadır.Ziya Paşanın beytinde Devletin yükselmesine engel olan İslamiyet imiş, önceleri yoktu, bu rivayet yeni çıktı)söylemiyle yenileşme döneminde Osmanlı Devleti’nin geri kalmasına İslam’ın neden olduğu hususundaki görüşlere Ziya Paşa sert bir karşılık vermiştir.Yani yenileşme dönemi zihniyeti şiire yansımıştır.Nabi ise   dönemin yolsuzlukları ve rüşvetten bahsediyor. ahlaksızlıklardan şikayet ediyor.
5-Anadolu Gerçeği” adlı şiirden hareketle şairin sanat anlayışı hakkında çıkarımlarda bulu­nunuz. Çıkarımlarınızı sözlü olarak ifade ediniz
Şair sade bir dille anlaşılır bir şiir yazmıştır.Şair cumhuriyet dönemi anlayışına mensup serbest tarzda şiirini vücüda getirmiştir.Cumhuriyet döneminde en çok kullanılan temalardan biri olan Anadolu temasını işlemiştir.
6. Divan şiiri, halk şiiri, serbest şiir kavramları hakkında daha önce yaptığınız araştırma sonuçla­rın dan da yararlanarak bu bölümde yer alan şiirlerin ait oldukları şiir geleneklerini aşağıdaki tab­loya yazınız.
1.1. Metin
SERBEST ŞİİR
1.2. Metin
HALK ŞİİRİ
1.3. Metin
SERBEST ŞİİR
1.4. Metin
ŞEKİL OLARAK DİVAN ŞİİİRİ İÇERİK FARKLI(TANZİMAT DÖNEMİ ŞİİRİ)
1.5. Metin
DİVAN ŞİİRİ
7-“Anadolu Gerçeği” şiiri ile 48. sayfadaki 1.3 ve 1.4. metinlerin ifade tarzları dikkate alındı­ğında Türk şiirinde bir yergi geleneğinden söz edilebilir mi? Metinlerde şairlerin dönemlerinde­ki zihniyeti hangi yönleriyle yerdiklerini sözlü olarak ifade ediniz.
Türk şiirinde yergi geleneği vardır.Halk şiirinde taşlamalar yergi maksadıyla yazılmış şiirlerdir.Divan şiirinde de yergi niteliği taşıyan şiirler vardır.Anadolu Gerçeği şiirinde Anadolu hayatına karşı olan kayıtsızlık yerilmiştir.1.3.metinde dünyaya ve gelişmelere kayıtsız modern insanın yaşadığı boşluk,1.4 metinde ise devletin gelişememesini dinimize bağlayan zihniyet yerilmiştir.


8.1.1. metinde, şairin şiirine “Anadolu Gerçeği” ismini vermiş olmasının sebepleri neler olabilir?


Anadolu hayatına ve Anadolu insanına olan kayıtsızlık olabilir.

9-“Anadolu Gerçeği” adlı metinde şairin amacı Anadolu’yu anlatmak mı yoksa Anadolu insa­nından ko puk olduğunu düşündüğü bir zihniyeti eleştirmek mi dir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınız­la paylaşınız

Anadolu’dan kopuk olan bir zihniyeti eleştirmektir.Çünkü Anadolu kültürüyle varlığıyla Anadolu’yu milletimize vatan yapan bir zihniyetin tezahürüdür.O yüzden Anadolu gerçeği inkar edilemez bir gerçektir.

10-Anadolu Gerçeği” adlı metinde şairin “Savuş git içimizden.” diye seslendiği kişinin duygu ve düşünce dünyası hakkında çıkarımlarda bulununuz.

Anadolu’yu inkar eden Anadolu kültüründen beslenmeyen Anadolu’yu küçümseyen modernizmle beraber köklerini unutmuş bir insandan bahsedilmektedir.

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

9 yorum

Tsk İşime Yaradı Yani

tesekkurlerimi bildiriyorum sagolun dostlar..

Sayfa 41acil yardimci olurmusunuz lutfenn:-)

ÇOK SAĞOLUN :))))))))))))

nabi'nin beyitlerinden aşkı nasıl çıkardınız hayret!! nabi orada dönemin yolsuzlukları ve rüşvetten bahsediyor. ahlaksızlıklardan şikayet ediyor.

@Adsızyorumunuz için teşekkürler...Uyarınız ilgili birimimize iletildi, uyarınızda haklısınız, düzeltir, özür diler, ilginize teşekkür ederiz...

Harika otesi bir site cok tesekkur ederim hepinize.

Çok işime yaradı çok sağolun.

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!