13 Eki 2014

9.SINIF EDEBİYAT EKOYAY CEVAPLARI SAYFA 53

Reklamlar

 SAYFA 53
3.2.   Metin
5-“Gün Eksilmesin Penceremden” şiirinin hangi duygu ve düşünceler neticesinde ortaya çıkmış olabileceğini açıklayınız.
       Şiirimiz ölümden duyulan korku ve endişe neticesinde yazılmıştır.
1.       Etkinlik: “Olamam” ve “Gün Eksilmesin Penceremden” şiirlerinin temalarını aşağıda ki tab­loya yazınız. Şiirde tema hangi açıdan ele alınmış ve nasıl işlenmiştir? Açıklayınız.
Şiir
Tema
Olamam
BAYRAK
Gün Eksilmesin Penceremden
ÖLÜM KORKUSU
    Olamam adlı şiirde tema çocukluktan itibaren bir süreç halinde ele alınarak işlenmiştir.Gün Eksilmesin Penceremden adlı şiirde şair yaşam uğruna her sıkıntıya göğüs gerebileceğini söylemiş ve temayı bu şekilde işlemiştir.

6-“Olamam” ve “Gün Eksilmesin Penceremden” adlı şiirlerin yazıldıkları dönem ile temaları arasındaki ilişkiyi belirleyiniz. Elde ettiğiniz sonuçlardan hareketle temanın, metnin yazıldığı dö­neme göre değişip değişmediğini sözlü olarak ifade ediniz.
   İki şiirde cumhuriyet dönemine aittir.Tema şiirin yazıldığı döneme göre değişiklik gösterebilir.Milli temalar ve bireysel temalar şiirlerin yazıldığı cumhuriyet döneminde ön plana çıkan temalardır
3.3.   Metin

7- “Gün Eksilmesin Penceremden” ve “Kimsesizlik” şiirlerini dil ve anIatım tarzIarı bakımından karşılaştırınız. Şiirdeki dil ve ifade tarzının benzer ve farklı yönlerini belirleyerek tahtaya yazınız.
İki şiirde de sade ve anlaşılır bir dil kullanılmıştır.İki şiir de konuşma diline yakın özellikler taşımaktadır.İki şiir de serbest şiirin özelliklerini yansıtmaktadır.İki şiirde de belirli bir ölçü kullanılmamıştır.İki şiir de bireysel bir temayı işlemektedir.
8-“Gün Eksilmesin Penceremden” adlı metindeki şiirin 1 ve 2. dörtlüğündeki ifade tarzlarını karşılaştırınız. Şairin ruh hâli ile kullanılan ifade biçimi arasında bağ kurmaya çalışınız.
   Birinci birim daha düzenli bir dörtlük olarak karşımıza çıkmaktadır.İkinci birimde konuşma dilinin imkanlarından faydalanılmıştır.Şair karamsar bir ruh halini konuşma diline yakın ifadelerle anlatmaya çalışmıştır.
 

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

1 yorum var

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!