21 Eki 2014

9.SINIF EDEBİYAT EKOYAY CEVAPLARI SAYFA 65

Reklamlar

SAYFA 65
Etkinlik: Gruplara ayrılınız. Farklı yüzyıllara ait 2. metin başlığı altındaki parçalarla “Hikâye” metnini; şiir diIi, zihniyet, yapı, ahenk unsurları, şiirde gerçeklik ve anIam bakımından inceleyi­niz. Şiirler arasındaki benzerliklerden hareketle şiir geleneğinin oluşmasında daha önce yaşamış şairlerin etkisinin olup olmadığını tartışınız. Tartışma sonuçları defterinize yazınız.
        Hikaye metninde diğer şiir metinlerine göre konuşma diline yakın özellikler görülmektedir. Diğer şiirlerde nazım birimleri bulunup daha düzenli bir yapıya sahipken Hikaye adlı metin tek birimden oluşup serbest tarzın özelliklerini taşır. Hikayem adlı metinde gerçeklik diğer şiirlere göre daha somut bir ifadeyle karşımıza çıkmaktadır.Hikayem adlı şiir dışındaki şiirlerde uyaklar bulunurken söz konusu metinde ahenk uyaklarla değil vurgu ve tonlama ile sağlanmıştır.
       Bir geleneğin  oluşumunda önceki şairlerin etkisi yadsınamaz. Halk şiiri ve Divan şiiri geleneği yüzyıllarca oluşan bir birikimin neticesidir. Böylece klasikleşmiş kurallar yerleşir ve şiirler bu kurallar uyarınca kaleme alınır.

1. 7.2. metin başlığı altındaki parçalarla yukarıdaki “Hikâye” metnini yazıldıkları yüzyıllara dikkat ediniz. Şiirlerin yazıldığı dönemdeki sosyal ve kültürel ortamın şiire kazandırdığı farkIı söyleyiş ve özellikleri belirleyerek defterinize yazınız. Bir şiirin yazıldığı dönemin sosyal ve kültü­rel ortamında nasıl etkilendiğini açıklayınız.
7.2 metin başlığı altında verilen parçalar günümüzden yüzyıllarca önce yazılmıştır.Hikaye adlı şiir ise günümüze çok yakın bir tarihte yazılmıştır.Divan ve halk şiirine ait diğer metinlerde farklı bir söyleyiş vardır.Kurallara ve kaidelere uygunluk göze çarpmaktadır.Hikaye adlı şiir ise bize kuralları kaideleri hiçe sayan bir anlayışın ürünüdür...


2. “Gözlerin” adIı şiiri ahenk ve yapı unsurları bakımından inceleyiniz. Ulaştığınız sonuçları sözlü olarak ifade ediniz.
NAZIM ŞEKLİ:KOŞMA (GÜZELLEME-NAZIM TÜRÜ)
NAZIM BİRİMİ:DÖRTLÜK
ÖLÇÜ :11 Lİ HECE ÖLÇÜSÜ
KAFİYE ŞEMASI:abab / cccb / dddb
KAFİYELERİ:  an gözlerin:redif   al:tam uyak
AR:redif  R:yarım uyak
ALİTERASYON:L SESİNİN TEKRARIYLA
ASONANS:E SESİNİN TEKRARIYLA

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!