13 Eki 2014

9.SINIF EDEBİYAT EKOYAY CEVAPLARI SAYFA 52

Reklamlar

SAYFA 52:
1-Olamam adlı metinde birimlerdeki ses ve anlam kaynaşmasından oluşan düşünceleri şiirin bölümlerini dikkate alarak sıralayınız.Her birimde anlatılanları birer cümle ile ifade ediniz.
Şiiri oluşturan birimlerin bir tema etrafında birleştiği, başka bir değişle şiirdeki birimlerin ortak
paydasının en kısa ifadesine şiirin teması dendiğine göre bu metinde birimlerin hangi tema etrafında birleştiğini sözlü olarak ifade ediniz.
Birinci birimde şartlar ne olursa olsun insanın bayraksız olamayacağı,ikinci birimde de insanın bayraksız kalamayacağı anlatılmaktadır.Üçüncü birimde genç bir kızın gelinliği duvağı olmadan evlenebileceği lakin bayraksız olamayacağı anlatılıyor.Dördüncü birimde de susuz yaşanabileceği ama insanın bayraksız kalamayacağı anlatılıyor.Beşinci birimde ise insanın bir mezar taşı olmayabilir fakat bayrağı olmalıdır düşüncesi dile getiriliyor.Altıncı birimde de evsiz yurtsuz kimsesiz olunabileceği fakat bayraksız kalınamayacağı anlatılıyor.Yedinci birimde Bizans’a Türk’ün bayrağını Ulubatlı Hasan’ın diktiği anlatılıyor.Sekizinci birimde de elsiz ayaksız yaşanabileceği lakin bayraksız olunamayacağı anlatılmaktadır.

Şiirdeki birimler ‘’BAYRAK’’teması etrafında birleşmiştir.

2. Temanın soyut bir kavram veya düşünce olarak eser dışında da var olduğunu, metinde so­mutlaşan temaya da konu de nildiğini dikkate alarak “Olamam” adlı şiirin konusunu belirleyiniz.
Şiirin konusu insanın bayraksız yaşayamayacağı,bayrağın hayatımızdaki en önemli değer olmasıdır.


3. Arif Nihat Asya hakkında bir araştırma yapmıştınız. Şairin hayatı ve düşünce i eri ile “Olamam” şiirindeki tema arasında paralellikler kurmaya çalışınız. Şaire niçin “bayrak şairi” denildiğini açıkla­ yınız.

Arif Nihat ASYA edebiyatımızda bayrak şairi olarak tanınmıştır.Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor adlı şiirinde de milli hassasiyetleri dile getirmiştir.Şairimiz milli hassasiyetleri dile getiren hamasi duyguları sıklıkla dile getiren bir cumhuriyet dönemi şairimizdir.B yüzden şairimize bayrak şairi denmiştir.


4. “Olamam” adlı metinde şair, bayraksız olamama nedenlerini şiirde nasıl bir düzen içerisin­
de sunuyor? Açıklayınız.
Çocukluktan ileri yaşlara kadar süren bir süreç şeklinde bayraksız olamama nedenleri açıklanmıştır.

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!