27 Eki 2014

9.SINIF EDEBİYAT CEVAPLARI SAYFA 70

Reklamlar


SAYFA 70

3-“Yurdum” adIı şiirde Cahit KüIebi’nin hayatı ve sanat anlayışıyla ilgili hangi izlerin bulun­duğunu tartışınız. Tartışma sonunda şiir-şair ilişkisi hakkında çıkarımlarda bulununuz. Çıkarımla­rınızı sözlü olarak ifade ediniz.

Cahit Külebi şiirinde Anadolu havası estirmiştir.Konuşma dilinin imkanlarından faydalanmış.Halk dilinde yer alan birtakım sözcükler kullanmıştır.Tüm bu şiir özelliklerinde sonra şiirin sanatçısının yaşantısının ve dünya görüşünün şiire bizzat yansıyacağını söyleyebiliriz.

4-İstiklal Savaşı yılIarında yazılmış edebî eserler dönemin şartIarını ve zihniyetini yansıtır. İs­tiklal Marşı’mızı bu açıdan inceleyerek şiirden dönemin şartları ve zihniyetiyle ilgili ifadeleri bu­lunuz. Bulduğunuz ifadeleri aşağıdaki yere yazınız
SORUNUN AYRINTILI CEVABI İÇİN TIKLAYINIZ
İstiklal Marşı milletimizin var olma mücadelesini anlatmaktadır.Dönem olağanüstü bir mücadelenin yansımasıdır.Nice kahramanlık hikayelerinin oluştuğu milletimizin Gazi Mustafa Kemal önderliğinde olma ya da olmama savaşı verdiği bir dönemin özetidir.Bu özelliklere sahip olan bir dönemin zihniyeti elbetteki şiire yansıyacaktır.Dönemin zihniyetini yansıtan ifadeler:

‘’Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda

Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli

Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak…’’


5-“Koşma” adlı metinde şiirin yazıldığı döneme ve şairin hayatına ait ne gibi izler olduğunu açıklayınız.
SORUNUN MADDELER HALİNDEKİ CEVABI İÇİN TIKLAYINIZ

6-Yukarıdaki şiir parçalarından biri Cahit Külebi’ye, diğeri Dadaloğlu’na aittir. Şairlerin hayatla­rını, şiir anlayışlarını göz önünde bulundurarak hangi şiirin hangi şaire ait olduğunu sebepleriy­le birlikte sözlü olarak ifade ediniz.
Dadaloğlu  Toroslarda yaşayan göçebe Türkmenlerin Avşar boyundan olan bir ozandır.İlk şiirde "Avşar içinde" ifadesinden bu koşmanın Dadaloğlu'na ait olduğunu anlayabiliriz.edebiyatfatihi.net Ayrıca Dadaloğlu  şiirlerini koşma nazım şekliyle dörtlük nazım birimiyle ve heceyle yazmıştır.Cahit Külebi ise cumhuriyet döneminin ilk aydın kuşağındandır.Memleketçi şiire yeni bir ses getirmiştir.Şiirlerinde derin bir Anadolu sevgisi vardır.Tüm bunlardan hareketle birinci şiir Dadaloğlu’na ikinci şiir Cahit Külebi’ye aittir.

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!