14 Eki 2014

9.SINIF EDEBİYAT CEVAPLARI SAYFA 54

Reklamlar

4.1. Metin 
 SAYFA 54
MERDİVEN


1. Şiirde kulIanılan keIimelerin anIamlarını günlük kullanımlarındaki anlamlarıyla karşılaştır­dığınızda ne gibi farklılıklar görmektesiniz? Bu farklılıkların sebepleri neler olabilir? Açıklayınız.
EK BİLGİ: MERDİVEN ŞİİRİN GENİŞ İNCELEMESİNİ BURAYI TIKLAYINIZ...
Şiirde kullanılan kelimeler günlük dildeki anlamlarından farklı anlamlar yüklenmiştir.Çünkü şiirin yaratıcısı kelimelere özel anlamlar yüklemiştir.Bu özel anlamlar daha ziyade gerçek anlamından uzaklaşan mecazi anlamlar kazanması suretiyle ortaya çıkmaktadır.


2- Ana renklerin dışındaki renkleri (kahverengi, fıstık yeşili vb.) nasıl ifade edersiniz? Bu doğrul­tuda coşku ve heyecanlarımızı ifade ederken neden imgeye ihtiyacımızın olduğunu tartışınız. Ulaş­tığınız sonuçları sözlü olarak ifade ediniz.

Özel anlam yüklediğimiz kelime veyahut kelime gruplarıyla ifade edebiliriz.Coşku ve heyecanlarımızı imgeler vasıtasıyla doğrudan değil dolaylı olarak anlatılır.Kısacası doğrudan söylemeyip hissettirmeye çalışırız.



3-Şiir dilinde imgelerin daha çok soyut düşünceleri ve duyguları ifade etmede bir araç olarak kullanılmasının sebeplerini beIirlemeye çalışınız. İmgelerle soyut duygu ve düşünceler arasında­ki ilişkiyi açıklayınız.

Soyut duygu ve düşünceleri imgeler vasıtasıyla bazen somutlaştırabiliriz.Ki şiirde şair merdiven diyerek hayatı anlatmaya çalışmış bir anlamda hayatı merdivene benzetmiştir.

4-Yüzün perde perde solması, güllerin kanaması, suların yanması ifadelerini şairin kullanma amacı nedir? Bu ifadelerden ne anladığınızı sözlü olarak ifade ediniz.

Birtakım duyguları hissettirebilmek için bu kullanımlar şiirde yer almaktadır.Yüzün perde perde solması yaşlanmak,güllerin kanaması bir insanın üzülüp ağlaması suların yanması ise hiç olmayacak bir durum olarak düşünülüp kullanılmış olabilir.

5-“Merdiven” adlı metinde şairin merdiven ifadesiyle insan ömrünü kastettiğini düşünerek in san ömrüyle ilgili çağrışım yapan kelimeleri aşağıdaki yere yazınız. Bulduğunuz çağrışımların şi­ir dilindeki önemini sözlü olarak ifade ediniz.
''Yüzün perde perde solmakta, bir lisan-ı hafidir.''Şiir dilinde estetik zevk kazandırmak,olanı olduğu gibi değil de hissettirerek vermek amacıyla bu çağrışımlar kullanılmıştır.

6-“Merdiven” adlı metinde yer alan imgelerdeki söz sanatlarını bulunuz. İmgelerle söz sanat­ları arasındaki ilişkiyi belirlemeye çalışınız.

Sular mı yandı? Neden tunca benziyor mermer?(Bilip de bilmemezlikten gelme sanatı olarak da bilinen tecahül-i arif)

Sular mı yandı?(Soru sorma sanatı olarak da bilinen istifham)

kanar, muttasıl kanar güller(Tekrar sanatı olarak da bilinen Tekrir sanatı)

Merdiven(Hayata benzetilmiş;benzeyen söylenmemiş kendisine benzetilen merdiven söylenmiş:Açık istiare)

İmgelerle söz sanatları bir bütünlük oluşturarak şiirin hissettirdiği duygunun ya da iletmek istediği mesajın estetik bir şekilde ifade edilmesini de beraberinde getirmektedir.


7-“Merdiven” adlı şiirde birbirini ses ve anlam bakımından çağrıştıran kelimeleri belirleyerek aşağıdaki boş yere yazınız.

Kızıl havalar-Akşam

Güller-kanlı bülbüller

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!