10 Eki 2014

10.SINIF MEB EDEBİYAT CEVAPLARI SAYFA 40

Reklamlar

Sayfa 40
1. Toplumda zümreleşmenin gerçekleşmediğini göz önünde bulundurarak destan anlatıcısının özellikleri ve bakış açısını tespit ediniz.
Olayların öncesi ve sonrasını kahramanları iç dünyalarına kadar bilen İLAHİ BAKIŞ AÇILI HAKİM ANLATICI TARAFINDAN anlatılmıştır.3.tekil kişi (O) kullanılır.

WWW.EDEBİYATFATİHİ.NET EN DOĞRUSU BURADA

2. Destan dilinin özelliklerini bulunuz.

  • Mitolojik unsurlar,hayatla mücadele, dini inançlar ve musiki destan dilinin oluşmasını sağlayan unsurlardır.Destan dili bu ögeler üzerine kurulur.
- ŞİİRSEL AHENKLİ ,EPİK BİR BİR DİL KULLANILIR.
Yer yer manzum özellikler gösterir.
- destan dili karışık, abartılı, liriktir. Gerçekçi değildir.

3. Destan dilindeki mitolojik ögelerin, dinî törenlerin, musikinin ve hayatla mücadelenin bu dile etkilerini inceleyiniz.
Destanlar, eski çağlarda ezgiye eşlik etmeye en uygun biçimde, çoğunlukla nazımla düzenlenmiştir. Epik şiirin en güzel örnekleri olan destanlarda olağanüstü olayla­rın, doğaüstü kahramanların, Tanrı’ların savaşlarının yanı sıra; eski çağ insanlarının inanışları, yaratılış ve varoluş konusundaki düşünceleri; ulusların özlemleri ve düş­leri de dile getirilir. Destanlar insanların olayları dinleme ve anlatma gereksinimin­den dolayı kuşaktan kuşağa yayılmıştır. Yüzyıllar boyunca Türklerin duyuş, düşünüş, inanış ve hayallerini; güzel sanatları­nı; aşk, aile, vatan, ulus ve devlet anlayışlarını Türk destanlarında görebiliriz. Destanlar her zaman tarihî gerçekleri doğru biçimde nakletmezler. Destanlarda tarihî olay ve kahramanlar milletin ortak bilinçaltının, vicdanının istek, beklenti, doğruları ve değerleri ile idealleştirilir. Eski hatıralarla birleştirilerek tarihi gerçekmiş gibi anlatılırlar. Her milletin millî kimlik ve nitelikleri, ortak dünya görüşü, hatıra ve beklentileri yanında kusurları ve yanlışları da destanlarına yansır.

4. Destan dili ile doğal dili karşılaştırınız.

5. Destandan ve herhangi bir romandan bir bölüm okuyarak her iki metni dil ve anlatım bakımından
karşılaştırınız.
  ROMANIMIZ SABAHATTİN ALİ'NİN KUYUCAKLI YUSUF ROMANI OLSUN...
BU ROMANIN DİL ÖZELLİKLERİ ŞÖYLE :
Romanda olaylar, bu olayların tanığı üçüncü tekil kişi ağzından anlatılıyor. Anlatıcı kimi kez, “…evvelce de söylediğimiz gibi..” (s.47), “…anlatacağımız gecenin ertesi günü…” (s.88), “İleride anlatacağımız hâller yüzünden…” (s.109), “Bundan sonra anlatacağımız şeyler…” (s.232) gibi deyişlerle kendini açığa vuruyor. Hatta kendince yorumlarda bulunuyor; en çarpıcı örnekse evlilikle ilgili düşünceleri aktardığı bölümler (s. 12-14). Anlatıcı, eşrafın zorbalığı altında ezilen halktan yana olduğunu saklamıyor ve kullandığı anlatıcı stratejisiyle okurda acıma, sevgi, nefret ve isyan duyguları uyandırarak onun da aynı görüşleri ve tutumu paylaşmasını amaçlıyor. Başka bir deyişle anlatıcı ile okur arasında bir özdeşleşme söz konusu. Beri yandan anlatıcı, romanın bildirisini somutlaştıran bir de olumlu kahraman sunuyor okura: haksızlığa ve zülme isyan eden, yoksul, dürüst bir genç. Romanda yazar, dönemine göre sade bir Türkçe kullanmış, cümleler düz çoğunlukla. Bir bütün olarak bakıldığında diyalogların fazla olmadığı, konuşmaların kısa cümlelerden oluştuğu, romanın genelde anlatma ve betimlemelerle örüldüğü dikkati çekiyor. Bir anlatım özelliği olmamakla beraber kimi konuşmalarda, Ege yöresine özgü bir ağız kullanıldığı görülüyor. Örneğin bir köylünün, Yusuf ile Kübra’nın kaçtıklarını kaymakama söylerken “Candarmaya hacet yok beyim, zati ben de… “(s.155), “Yerimi nideceksin, bey?..” (s. 155), “Bunu diyivermek için., “(s. 155) şeklinde konuşması gibi. Sabahattin Ali dili iyi kullanan bir yazar, arı bir dille yazmakla beraber, doğa betimlemelerinde daha sıkça görüldüğü üzere sanatkârane bir anlatım kullandığı dikkati çekiyor.

DESTAN DİLİNİN ÖZELLİKLERİ ŞÖYLEDİR:

  • Mitolojik unsurlar,hayatla mücadele, dini inançlar ve musiki destan dilinin oluşmasını sağlayan unsurlardır.Destan dili bu ögeler üzerine kurulur.
ŞİİRSEL AHENKLİ ,EPİK BİR BİR DİL KULLANILIR.
Yer yer manzum özellikler gösterir.
- destan dili karışık, abartılı, liriktir. Gerçekçi değildir.

6. Destanlarda amaç sanat yapmak mıdır, toplumu eğitmek midir? Tartışınız. Sonuçları tahtaya yazınız.
   amaç toplumu eğitmektir. Destanlarda idealize edilen tipler sayesinde toplum düzeninin yükseltmektedir.

7. Destanın, dönemin tarihî, siyasi ve kültürel yapısıyla bağlantısını inceleyiniz. Destanlardaki tarihî olay ve kişilerin hayal gücüyle nasıl zenginleştiğini tespit ediniz.
    varolan döneme ait dönemin özelliklerini içerir. Nesilden nesile aktarılırken olağanüstülük artmıştır


8. Destanları tema ve kişiler bakımından karşılaştırınız. Sonuçları defterinize yazınız.

    Temaları genellikle ortaktır. Toplumu derinden etkileyen bir olay anlatılır ya da büyük kahramanlıklar gösteren bir lider anlatılır. Kişilerde de benzerlik vardır. Olağanüstü özellikler gösteren kahramanlar vardır. Bazı  destanlarda kahraman olarak tanrıları görürüz bazılarında devlet liderlerini vs..


Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

1 yorum var

ÇOK UZUN OLMUŞ BİLADER YA :D

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!