13 Nis 2014

DEDE KORKUT HİKAYELERİNDEN UŞUN KOCA OĞLU SEGREK HİKAYESİNİN TAHLİLİ

Reklamlar


DEDE KORKUT HİKAYELERİNDEN
Uşun Koca Oğlu Segrek Boyu 
[Özet]

  Oğuz zamanında Uşun Koca adında birinin iki oğlu vardır. Büyükoğlu Egrek,istediği zaman BayındırHan'ın divanma gelebilmektedir.Aynı şekilde Kazan'ın divanına da her istediği zaman teklifsizce girmekte ve beyleri basarak Kazan'ın önünde oturmaktadır.

   Bir gün yine böyle teklifsizce beylerin önüne geçip oturunca TersUzamış adın­daki bey, "hey UşunKoca Oğlu,bu oturan beylerin her biri oturduğu yeri kılıcınınve ekmeğinin kuvveti ile almıştır, sen baş mı kestin, kan mı döktürı ,aç mı doyurdun çıplak mı donatım?"der. Egrek"baş kesip kan dökmek hüner midir?" diye sorar.Ters Uzamış "hünerdir ya!" der. TersUzarnış'm bu sözleri Egrek'e dokunur,kalkıp Kazan Bey' den akın izni ister. Kazan Bey izin verir,akın ilan ederek akıncı toplar. Egrek üç yüz akıncı ile birlikte Sirgüven ucundan Gökçe denize kadar yağmaya girişir.Bol ganimet alırlar. Yolu,Alınca kalesine uğrar.Burada KaraTekür'ün Oğuz yiğitlerine tuzak olsun diye yaptırdığı koruya girerler. Bunu casuslarından öğrenen Kara Teküraltı yüz kafir göndererek yiğitlerini öldürtüp Egrek'i yakalattırır.Alınca kalesinde zindana atarlar.Aradan zaman geçer,Uşun Koca'nın küçük oğlu Segrek büyür,yiğit bir delikanlı olur. Bir gün bir demekte ayak yoluna çıkarken iki öksüz çocuğun dövüştüklerini görür.Onları ayırmak için her birine bir tokat vurunca çocuklardan iri, hüneri varsa Alınca kalesinde tutsak bulunan kardeşini kurtarmasını söyler.Segrek kardeşi olduğunu ve onun tutsak bulunduğunu öğrenince deliye döner.Gelip anasının ağzını arar.Gerçeği anlayınca Alınca kalesine gitmeye karar verir.
Anası babası engel olmaya çalışırlar, fakat başaramazlar. Kazan Bey'in tavsiyesi ile hemen düğününü yaparlar. Fakat Segrek gerdeğe girince kızın bütün ısrarlanna rağ­men murada ermeyi reddeder. Gelin durumu kayınatasına ve kayın anasına anlatır.Hasılı Segrek'i durduramazlar.Atına atlayıp yola girer ve üç günlük yolu bir günde alarak Dereşamucundan geçer,kardeşinin tutulduğu koruya gelir. Kafirin ılkıcılarını öldürüp koruya girer. Tam bu sırada uykusu geldiği için atının yularını bileğine bağ­layıp uyur.

Diğer taraftan kafirin casusu durumu gelipTekür'e bildirir.Tekü röncealtmış atlı, sonra yüz atlı gönderir, fakat her iki seferde de bileğine bağladığı at Seğrek'i uyandırır ve Segrek kôfirleri dağıtır. Kafirler Segrek' in üzerine yeniden gitmeği reddederler. Sonunda Egrek'içıkarıp gönderrneğe karar verirler ve o yiğidi öldürürse kendisini serbest bırakacaklarını söylerler.

Egrek üç yüz kafirle birlikte korudaki yiğidin üzerine gelir. Kafirler uzakta dururlar. Egrek bu Oğuz yiğidinin yanına gelir. At, bu sefer yularından boşanıp kaçtığı için, Segrek'i uyandıramaz.Egrek uyuyan yiğidin kopuzunu alarak çalar ve onu uyandırır. Haberleşince kardeş olduklannı öğrenir, kafirleri basıp kaleye dökerler.
İki kardeş dönerek yine Dereşam suyunu geçer ve sağ esen Oğuza gelirler.UşunKoca  büyük şenlikler yapar. Büyük oğluna da gelin getirir.İki kardeş birbirine sağdıç olurlar. .

Dedem Korkut gelip destanlar söyler.Burada biten hikayenin sonunda yine dünyanın geçiciliğini anlatan bir cümle ile dört cümlelik ozan duası vardır.

NOT: "Uşun Koca Oglu Segrek Boyu" hikayesinin ayrıntılı yorumu ve kişilik tahlilleri için TIKLAYINIZ

UYARI: DİĞER DEDE KORKUT ÖYKÜ İNCELEMELERİ İÇİN AŞAĞIDAKİ BAĞLANTILARA GÖZ ATABİLİRSİNİZ...

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!