23 Ara 2013

TÜTÜN ZAMANI(ZELİŞ) ROMAN ÖZETİ,KONUSU, KİŞİLER...

Reklamlar



KONUSU:
Ege bölgesinde Urla’nın köyünde yaşanan kızın sevdiği gençle kaçması olayıyla ilgili bir romandır.

ÖZET:

Kavalalı Recep, kışın Urla’da oturan yazın da tütün ekicisidir. Yazın tütün tarlasına kurdukları çardakta yatar kalkarlar.Karısı Meliha, büyük kızı Zeliş ve küçük kızı Rabiye ile birlikte tarlalarda tütün kırar, dizer, kurutur ve işler.

Zeliş güzel, zekidir. Ali Onbaşı’nın oğlu Cemal ile birbirlerini severler. Cemal Zeliş’e ayna tutar, mektuplar yazar, sevda manileri düzer.

Komşuları Bekir Ağa, tarla ve bahçe sahibi olan varlıklı, fırsatçı, yaşlı bir adamdır. Recep ise tembeldir, kahvede iskambil oynar, Bekir Ağa’dan borç para alır. Borçlarını ödeyemez duruma gelmiştir. Bekir Ağa bu fırsatı kendi çıkarına kullanmayı tasarlar. Zeliş’i babasından ister; o da tütün işi bitince kızını vermeyi kabul eder.

Bekir Ağa, hediyelerle, paralarla sık evlerine gelince bile Zeliş yanına çıkmaz, görüşmez. Yarar’ın da Zeliş’te gözü vardır. Urla’da karanlık işleriyle ünlü Kör Fehmi ile birlikte tütün zamanı bitip tütüncüler Urla’ya dönerken yolda Zeliş’i kaçırmayı planlar.

Zeliş ne Bekir Ağa’yı ne de kaba, zorba Yaşar’ı istemez. Yaşar’ın niyetini de sezinlemiştir. Babası, annesi önden giderler, küçük kardeşi Rabiye’yi de önde yürütür ve kendisi gerilerde kalarak koşa koşa Cemal’in çalıştığı tarlaya ulaşır.

İki âşık kaçarlar. Hazırlıksızdırlar. Günlerce aç susuz gündüz saklanarak dere tepe dolaşırlar. Birkaç köylü yardım eder. Yaşar ile Bekir Ağa da kaçakları aratırlar. Recep kızını kaçıran Cemal’den şikâyetçidir. Bekir Ağa da nüfuzunu kullanır. Zeliş ile Cemal bir gece sığındıkları kulübede sevişirler. Zeytinliklerde işçi olarak zeytin toplarlarken jandarmalar kaçak sevdalıları yakalar.

Cemal hapse atılır. Duruşmada Zeliş, Cemal’i sevdiğini kendi isteğiyle kaçtığını, kimsenin suçu olmadığını cesaretle söyler. Köylülerin araya girip Bekir’i ikna ederler ve davadan vazgeçirirler. Yusuf Çavuş’un yardımıyla avukata dilekçe yazdırıp hakime verirler. Bir yaş küçük Zeliş’in nikâhı da kıyılır. Hapisten kurtulan Cemal ile Zeliş, İzmir’deki tütün fabrikasında çalışmak için Urla-İzmir otobüsüne binerler.

Tütün Zamanı ŞAHIS KADROSU VE ÖZELLİKLERİ:

Zeliha: 17-18 yaşlarında bir genç kızdır. Eli çabuk, titiz, iyi kalpli bir köylü kızıdır.
Recep: Zeliha’nın babasıdır. Kızını zengin biri ile evlen­dirip rahat etmeyi ister. Karısı ve kızı tarlada çalışırken o hep kahvede vakit geçirir. Temelde iyi bir insandır.
Rabia: Zeliha’nın küçük kardeşidir. Sevimli, ablasını ko­ruyan, neşeli bir çocuktur.
Cemal: Zeliha’nın âşık olduğu gençtir. Aynı zamanda komşularıdır. Göçmen oldukları için kendilerine ait ev ve malları yoktur. Fakat ailesi nazik ve çalışkandır.
Sıdıka: Zeliha’nın en büyük ablasıdır. İzmir’de kocasıy­la yaşar.
Ayşe: Sıdıka’nın küçüğüdür. Kocası ve onun kalabalık ailesiyle birlikte Urla yakınında yaşar. Sürekli onlarla kavga eder.
Bekir: Zeliha ile evlenmek isteyen, malı mülkü olan, se­vimsiz bir adamdır. Maddeci, sevgiyi maddi olarak algılayan bir köylüdür.

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

2 yorum

kitap çok güzel

okusak çok güzelde okumaya üşeniyoz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!