Önce Ekmek-Orhan Kemal

Orhan Kemal Önce Ekmek Hikaye Kitabının Konusu, Özeti, İncelemesi


⇲edebiyatfatihi.net hazırladı

Edebiyatımızda toplumcu-gerçekçi anlayışın en önemli temsilcilerinden olan Orhan Kemal'in Önce Ekmek adlı hikaye türündeki kitabı 1969 Sait Faik Hikaye Armağanı ve 1969 Türk Dil Kurumu Hikaye Ödülü'nü almıştır.

Geçim sıkıntısı, yoksulluk, sosyal adaletsizlik, fırsat eşitsizliği, çocuk işçiler gibi temaların işlendiği on yedi kısa hikayeden oluşan kitapta sırasıyla Önce Ekmek, Bir Çocuk, Üçüncü, Tarzan, Coni, Mavi Taşlı Küpe, Çocuklar, Pazartesi, Sevmiyordu, İncir Çekirdeği, Elli Kuruş, Sağiç, Sezai Bey, Taş, İki Buçuk, Biletsiz, Uzman adındaki hikayeler var.

Kitabın ilk hikayesi kitaba da adını veren Önce Ekmek...

Önce Ekmek Hikaye İncelemesi

Konusu: Önce Ekmek hikayesinde babasının geçim sıkıntısı yaşamasıyla okulunu bırakıp çalışmak zorunda olan ve hayallerinden vazgeçen Ayten adındaki bir kız anlatılıyor.

Özeti: Hikayenin kahramanı Ayten ortaokul öğrencisi, başarılı bir kızdır. Biyoloji öğretmeni ve komşuları olan Hediye Nine doktor olmasını kafasına sokmuştur. Ayten doktor olup kimsesi olmayan, konu komşunun yardımlarıyla geçinen Hediye Nine'ye de bakacaktır. Ayten'in babası her gece eve sarhoş gelmektedir ve artık iyi kazanamadığı için karısı ve kızının da çalışmasını istemektedir. Bu yüzden evde sert tartışmalar yaşanır. Babasının bir arkadaşının da dediği "önce ekmek" olmalıydı sonra başka şeyler.  Ayten'in annesi kızının okumasından yanadır fakat babanın zorlamaları yüzünden çok sevdiği okulunu bırakıp arkadaşlarının da gittiği triko atölyelerinden birinde çalışma kararını babasına söyler. Günlerdir kızından çalışmasını isteyen baba, bunu duyunca pişmanlıkla beraber acıma ve  huzursuzluk duyar.  Ayten de okulunu, derslerini, arkadaşlarını ve Hediye Nine'yi düşünür o an. Hemen bir kap mercimek çorbası, ekmek,bir baş soğan alıp Hediye Nine'ye götürmek için yola düşer. Yaşlı kadının evine geldiğinde Hediye Nine, Ayten’in doktor olduğu zaman onun muayenesinde çalışacağını, hastalıklarını iyileştireceğini anlatırken Ayten sadece buruk şekilde "tabii" demekle yetinir ve evine döner. www.edebiyatfatihi.net

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar