17 Şub 2020

Beyaz Gemi Kitap Test Soruları ve Cevap Anahtarı-İndir

Reklamlar

Bu yazımızda dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un Beyaz Gemi romanı test soruları ve cevap anahtarı yer alıyor.

Cengiz Aytmatov'un mutlaka okunması gereken bu romanında annesi ve babası tarafından terk edilen ve dedesi tarafından büyütülen küçük bir çocuğun saf ve temiz dünyası, hayalleri, hayal kırıklıkları oldukça çarpıcı biçimde anlatılıyor.

Uyarı: Romanla ilgili test soruları kitabın Elips Yayınları'ndan çıkan kasım 2005 baskısına göre hazırlanmıştır. www.edebiyatfatihi.net

☝Beyaz Gemi kitabının test soruları ve cevap anahtarını aşağıdaki bağlantıya tıklayarak PDF. şeklinde indirebilirsiniz...


BEYAZ GEMİ TEST SORULARI

1. Roman kahramanı çocuğun hayalinde olmak istediği hayvan aşağıdakilerden hangisidir?
A) Balık
B) Kurt
C) Aslan
D) Kartal
E) Geyik

2. Çocuğun kendisini bırakıp giden babası ne iş yapmaktadır?
A) Gemici
B) Yol yapım işçisi
C) Oduncu
D) Balıkçı
E) Orman başmuhafızı

3. Düşman saldırısından geriye kalan bir kız ve erkek çocuğunu kimsenin bulamayacağı bir yere götürüp büyüten aşağıdakilerden hangisidir?




A) Ormandaki büyücü yaşlı kadın
B) Topal kadın
C) Geyik Ana
D) Toprak Ana
E) Dişi kurt

4. Beyaz Gemi romanında Mümin dede ve o köyde bulunan Kırgızlar hangi aşirettendir?
A) Kayı
B) Enesay
C) Buğu
D) Geyik Ana
E) Celesay

5. Aşağıdakilerden hangisi roman kişilerinden değildir?
A) Büke
B) Urazkul
C) Mümin
D) Gülnihal
E) Seyit Ahmet

"---------- yüksek bir ottur. Çiçeği olmaz, mis kokar yaprakları, küçük adacıklar gibi bir araya toplanarak biter. Mis gibi kokar orman çamlarının koktuğu gibi."
6. Romanda geçen bu bitki aşağıdakilerden hangisidir?
A) Şiralçın
B) Zerdeçal
C) Reyhan
D) Kekik
E) Işkın

7. Aşağıdakilerden hangisi çocuğun sevdiği kayalara verdiği işlemlerden biri değildir?

A) Kurt
B) Tank
C) Eyer
D) Maral
E) Yatan Deve

8. Urazkul'un en belirgin karakteristik özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kaba ve zorba olması
B) Yardımsever olması
C) Anlayışlı ve hoşgörülü olması
D) Eşi hariç herkese kötü davranması
E) Kıskanç ve bencil olması

9. Beyaz Gemi romanında Kırgızların ilk bulundukları yer olan Enesay’ın anlamı nedir?
A) Ana Ova
B) Ana Geyik
C) Ana Irmak
D) Ana Dağ
E) Ana Bucak

10. Kocasının Büke’ye kötü davranmasının sebebi nedir?

A) Tembel olması
B) Çok para harcaması
C) Çocuğunun olmaması
D) Annesine kötü davranması
E) Sözlerini dinlememesi

www.edebiyatfatihi.net 

11. Kırgız kabilesinin yok edilip daha sonra iki çocuktan türediklerini anlatan masalın adı nedir?
A) Celesay
B) Türeyiş
C) Yaratılış
D) Enesay
E) Boynuzlu Maral Ana

12. Mümin dedenin torununu okuldan almak için bindiği Urazkul’a ait yarış atının adı nedir?

A) Tank
B) Yatan Deve
C) Alabaş
D) Baltek
E) Yıldırım

13. Mümin dede ormandan tomruk getirirken kiminle üç maral görmüştür?
A) Çocukla
B) Urazkul'la
C) Büke'yle
D) Seyit Ahmet'le
E) Nineyle

14. Kocakarının bir kış günü koyun sürüsüyle dağ başında donarak ölen çocuğunun adı nedir?
A) Köketay
B) Taygara
C) Seyit Ahmet
D) Kulubey
E) Bahadır

15. Beyaz Gemi romanında Boynuzlu Maral Ana’yı vuran kişi aşağıdakilerden hangisidir? 

A) Urazkul
B) Mümin dede
C) Seyit Ahmet
D) Kulubey
E) Köketay

16. Romanda adına türkü yakılan ırmak aşağıdakilerden hangisidir?

A) Muhafız
B) Issık
C) Yenisey
D) Orhun
E) Enesay

17. Romanın sonunda çocuğun balık olma hayaliyle kendini dere sularına bırakmasına sebep olan olay aşağıdakilerden hangisidir?
A) Boynuzlu Geyik Ana’nın vurulup etiyle ziyafet verilmesi
B) Urazkul’un teyzesini öldüresiye dövmesi
C) Dedesinin artık kendisini istememesi
D) Okula bir daha gidemeyecek olması
E) Babasına bir an önce kavuşmak istemesi

18. Romanın sonundaki veda cümlesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Beni affet Mümin dede!
B) Merhaba babacığım ben geldim!
C) Merhaba beyaz gemi, benim gelen!
D) Beni affet Maral Ana!
E) Merhaba babacığım, beni de gemine al!

CEVAP ANAHTARI
1
A
11
E
2
A
12
C
3
C
13
B
4
C
14
B
5
D
15
B
6
A
16
E
7
D
17
A
8
A
18
C
9
C

 edebiyatfatihi.net
10
C



Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!