Bu yazımızda "Her milletin kendine özgü bir doğal destanının olmasının sebepleri ne olabilir?" sorusuna cevap aramaya çalıştık. 


Her Milletin Kendine Özgü Bir Doğal Destanının Olmasının Sebepleri Neler Olabilir?

Bazı milletlerin bir millet hâline gelmesi, tarihin bilinmeyen dönemlerinde gerçekleşmiştir. Bu döneme destan dönemi adı verilir. Destan dönemine mitolojik ögeler hâkimdir. Mitoloji ise toplumu derinden etkileyen olayların halk arasında anlatılmasıyla ortaya çıkmaktadır. İnsanlar çözemedikleri, anlayamadıkları ya da bilmedikleri özelliklere olağanüstü bir özellik katma eğilimi içindedir. Bu durum toplumların yaşamlarında bir alışkanlık haline gelmiştir. bolcevap.com Mitoloji oluştuğu dönemlerde de insanlar çevreyi anlayacak bilgi birikimine sahip değildir. Burada da düş ve hayaller devreye girer. İnsanoğlu özellikle tarih öncesi çağlarda-bu çağlarda insanoğlunun bilimsel bilgiden ve aklın yol gösterciliğinden uzak olduğu kabul edilir- doğa olaylarını ya da doğa olayları kadar etkileyici, toplumda derin izler bırakan, nedenlerini ve gelişim süreçlerini açıklayamadığı kimi olay ve durumları olağanüstü güçlerle ilişkilendirmiştir.

Bir milletin destan oluşturması için o milletin köklü bir geçmişinin olması gerekir. Çünkü destanlar kavmî (ırka özgü) özelliklerin zihniyet üzerinde belirgin ilişkisinin olduğu zaman dilimlerinde gerçekleşen olaylara dayanan ve mitolojik ögelerle beslenen edebi metinlerdir.

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar