Orhan Kemal sunusu

Bu yazımızda toplumcu-gerçekçi yazarlarımızdan Orhan Kemal'in hayatı, edebi kişiliği ve eserlerinin yer aldığı slaytı bulabilirsiniz...

Orhan Kemal sunusunu aşağıdaki bağlantıdan güvenle indirebilirsiniz...


ORHAN KEMAL

Edebi Kişiliği:
  • Asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü'dür...
  • Adana doğumludur.
  • Bursa Cezaevinde Nazım Hikmet'le tanıştıktan sonra roman ve hikayeciliğe başlamıştır.
  • Türk edebiyatına işçi sınıfını ve Çukurova’yı sokan yazardır. Toplumcu-gerçekçi bir anlayışla işçi ve köylünün, dar gelirli memurların, işsizlerin, sokaktaki adamın sorunlarını yansıtan romanlar, hikâyeler ve oyunlar yazmıştır.
  • Hayatın içinden yetişmiş bir yazar olarak dünyasını, okuduklarından çok yaşadıklarıyla ve gözlemleriyle kurmuştur. Konu ve kişi bulmakta hiç zorluk çekmeden, hayatına giren yüzlerce insanın kader ve direnişlerini rahatça derleyerek hikâye ve romana geçirmiştir.
  • İstanbul’a gelişiyle birlikte roman konuları ve kahramanları da değişmiş; İstanbul’un kenar mahallelerinde yaşanan hayatlar, işçiler, küçük memurlar, dar gelirli insanlar, suçlu çocuklar, işsizler, aylaklar eserlerinin vazgeçilmez öğeleri olmuştur.
Romanları:
Baba Evi, Avare Yıllar, Cemile, Dünya Evi: İlk romanlarıdır. Daha çok kendi hayatını anlattığı otobiyografik eserleridir. İlk romanı olan Babaevi’nde çocukluk yıllarını, Avare Yıllar’da gençliğini anlatmıştır.
Bereketli Topraklar Üzerinde: Anadolu köylerinden Çukurova’ya çalışmaya gelen üç gurbetçinin hayat mücadelesini anlatmış; ben merkezli konulardan uzaklaşarak köy-kent karşıtlığını işlemeye başlamıştır. Gurbetçilerin adı İflahsızın Yusuf, Pehlivan Ali ve Köse Hasan’dır.
Murtaza: Patronunun çıkarlarını, kendi çıkarlarından önce tutan ve yazarın Donkişot’a benzettiği bir gece bekçisinin hikâyesi anlatılır.

Romanları: Suçlu, Devlet Kuşu, Vukuat Var, El Kızı, Hanımın Çiftliği, Eskici ve Oğulları, Gurbet Kuşları, Yalancı Dünya, Sokakların Çocuğu, Müfettişler Müfettişi, Üç Kâğıtçı, Kanlı Topraklar, Yalancı Dünya, Arkadaş Islıkları, Gâvurun Kızı, Evlerden Biri, Bir Filiz Varı,Kötü Yol…

Hikâyeleri: Ekmek Kavgası, Sarhoşlar, Çamaşırcının Kızı, 72. Koğuş, Mahalle Kavgası, Babil Kulesi, Önce Ekmek, Dünyada Harp Vardı, Arka Sokak, Grev…
Oyunları: İspinozlar (Yalova Kaymakamı), 72. Koğuş, Eskici Dükkânı


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar