İlk Edebiyat Türü Şiir, Sözlü Edebiyatın Anlatımında Nasıl Bir Rol Oynar?

Sözlü Edebiyat, Türklerin henüz yazıyı kullanmadıkları dönemdeki edebiyattır. Sözlü edebiyat ürünleri, daha yazının bulunmadığı dönemlerde, dinsel törenlerde üretilmeye başlanmış, kuşaktan kuşağa aktarılarak yaşatılmıştır.

Edebiyat türleri içinde şiir, sözlü edebiyatın ilk türlerinden biri olmuştur. Edebiyat türleri içinde ilk doğan tür olan şiir, sözlü edebiyatın anlatımında da önemli bir rol oynar. Sözlü edebiyat döneminnde sığır, şölen, yuğ adı verilen dinsel törenlerde şaman, kam, baksı, ozan gibi dini liderler  kopuz çalarak koşuklar, yırlar (türkü) ve sagular söylemiştir. Bu şiirlerde aşk, doğa, yiğitlik temalarının yanında ölen bir kişinin kahramanlıklarını, başarılarını, erdemlerini; kalanların acısını ve duyulan üzüntüyü dile getirmişlerdir. Kuşaktan kuşağa aktarılan bu şiirlerde sözlü dönemin zihniyetini, o dönem insanlarının yaşam tarzlarını, hayata bakışları ve inançlarını görmemiz mümkündür. edebiyatfatihi.net

Bu dönemde kullanılan Türkçenin saf, katışıksız ve özgün olduğu görülür. Duygu ve düşüncelerin anlatımında akıcılık, içtenlik ve güçlü benzetme öğeleri vardır.




Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar