Bu yazımızda "hikaye türünün ortaya çıkışını ve tarihsel dönemle ilişkisi"ni inceleyip kısa bir şekilde yazdık... edebiyatfatihi.net

Hikaye Türünün Ortaya Çıkışı ve Tarihsel Dönemle İlişkisi

Edebiyatımızda Tanzimat Dönemi'ne (19. yy.)  kadar hikaye ve roman türünün yerini destanlar, efsaneler, halk hikayeleri ve mesneviler tutmaktaydı. Modern anlamda hikaye ve roman türü ise  Batılılaşma etkisindeki Tanzimat Dönemi'nde ortaya çıkmıştır. Bu dönemde Avrupa'ya giden aydınlar, sanatçılar orada tanıdıkları hikaye ve roman türünü önce çevirilerle okura tanıtmışlardır. Çeviri ile başlayan bu süreç taklitler ile devam ederek gelişmiş ve kimliğini kazanarak varlığını devam ettirmiştir. Tanzimat'ın ilk dönem sanatçıları edebi eserleri toplumu bilinçlendirmek için bir araç olarak görmüşlerdir.


Hikaye Türünün Edebiyatımızdaki İlk Örnekleri

  • Emin Nihat'ın Müsameretnâme’si ilk hikaye denemesidir.
  • Edebiyatımızdaki ilk yerli hikâye örnekleri Ahmet Mithat Efendi’nin yazdığı Letâif-i Rivâyât ve Kıssadan Hisse’dir. (1870)
  • Batılı anlamda ilk hikâye Sami Paşazade Sezai’nin Küçük Şeyler adlı eseridir.
  • Türk edebiyatında Ömer Seyfettin Maupassant tarzı (klasik)  hikâyenin, Sait Faik Abasıyanık da Çehov tarzı (durum) hikâyenin öncüsü kabul edilir.





Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar