Ernest Hemingway/Silahlara Veda

Yazar
▪▪▪ okuyanbirzat

Romalı ozan Horatius “Bir insanın vatanı için ölmesi güzel bir şey” diye yazmış. Ernest Hemingway (1899 – 1961) ise Horatius’un adını anmadan şöyle diyor: “Eski çağ ozanları, vatanı için ölmenin güzel bir şey olduğunu söylemiş. Modern çağın savaşlarında ölmekse ne onur kazandırır insana ne asalet getirir; bir hiç uğruna geberir gidersin.” 


Günümüzde bedelini (!) ödeyerek gerektiğinde vatanı için ölmek yerine üst düzey ilmi çalışmalar ile vatanını kalkındıran bilim insanlarını göz önüne alırsak sanırım bu düşüncenin birçok destekçisi olacaktır ancak benim katıldığım bir düşünce değil Hemingway’in dedikleri. Fakat şu su götürmez bir gerçek ki savaş romanı dendiğinde akla gelen ilk Amerikan yazar Hemingway’dir.

İlk baskısı 1929 yılında yayımlanmış olan Silahlara Veda Hemingway’in en başarılı romanlarından biri olarak kabul edilmiş. 

Yazarın ifadesine göre bir buçuk ayda bitirdiği bu roman, dünyada en çok okunan Amerikan romanlarından biridir. Roman, Avusturya karşısında önce ilerleyen sonra da geri püskürtülen İtalyan cephe gerisindeki olaylara dayanmaktadır. Bu nedenle 1929 yılında yayınlanmasına karşılık 1948 yılına kadar İtalya’ya sokulmamış, İtalya, bu romanın İtalya’da okunmasına da engel olmuştur.

Hemingway, bu romanında birisi aşk, diğeri savaş olan yaşamın iki tezat yüzünü başarılı bir anlatım, akıcı bir kurgu ile aktarırken hem savaşı, hem aşkı, hem de savaş hakkındaki düşünceleri ile savaşların insanlığa bıraktığı acıları ve kötülükleri bir arada işlemiştir. 

#ernesthemingway #silahlaraveda @bilgiyayinevi .

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar