19 Tem 2019

Zamirler Test Soruları ve Cevapları-2, YKS-TYT-PDF.

Reklamlar

Sevgili takipçilerimiz,

Bu yazımızda blog editörlerimiz tarafından hazırlanan yepyeni ve özgün zamirler (adıllar) test sorularını ve cevap anahtarını bulabilirsiniz... YKS-TYT Türkçe testine hazırlık amacıyla hazırladığımız zamirler testi 15 sorudan oluşuyor.

Dilerseniz bu soruları PDF. şeklinde aşağıdaki bağlantıya tıklayarak güvenle indirebilirsiniz... Yepyeni ve özgün test soruları için sayfamızı takip etmeye devam edin...

☝UYARI: Bu sorular edebiyatfatihi.net tarafından hazırlanmıştır, her hakkı edebiyatfatihi.net sitesine aittir. Hiçbir surette hiçbir yerde yayımlanamaz...

YKS-TYT ZAMİRLER(ADILLAR) TEST SORULARI VE CEVAP ANAHTARI-2

Ne hikmettir bu ya Rab, ne güzel!
Herhalde yeryüzünde değiliz;
Sahiden biz nerdeyiz sevgilim?

1. Dizelerde aşağıdakilerden yoktur?

A) Kişi zamiri 
B) Soru Zamiri
C) İşaret zamiri
D) İşaret Sıfatı 
E) Özel isim

Kimse hatırlamıyor adımı 
Bahar gelmiş.
Balkonlar serin 
Annelerin çocuk ambarı balkonlar serin 
Su dalgın değil bademler açmış 
Sahi kaç yıldır yalnızım ben 

2. Bu dizelerdeki zamirlerin türü aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

A) Dönüşlülük zamiri-Kişi zamiri
B) Belgisiz zamir-kişi Zamiri
C) Belgisiz zamir-Soru zamiri
D) Kişi zamir-Soru zamiri
E) Belgisiz zamir-Dönüşlülük zamiri

3. "Kimi" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir görevinde kullanılmıştır?

A) Kimi insanlar anlamazlar iyilikten, insanlıktan.
B) Alır başımı giderim kimi gün.
C) Bir parça ekmek bulamaz kimisi de.
D) Kimi durumlarda sessiz kalmak en iyisidir.
E) Kimi tavırları herkesi çok rahatsız ediyor.

4. Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde ek veya sözcük halinde bir  zamir kullanılmamıştır?

A) Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla.
B) Kimsenin ahı kimsede kalmaz.
C) Her başın bin derdi var, değirmencininki su.
D) Her horoz kendi çöplüğünde öter.
E) Her zaman gemicinin istediği rüzgar eşmez.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir görevinde bir sözcük kullanılmamıştır?

A) Niceleri göçüp gitti bu dünyadan bir sevda uğruna.
B) Buralarda yaz mevsimi çok serin geçer.
C) Günlerce ne gördüm ne de bir kimseye sordum.
D) Ne güz ne güller ister bu gönül. 
E) Ne bana söylesinler bu sözü ne de başkasına.


6. Aşağıdakilerden hangisinde farklı türde bir zamir kullanılmıştır?

A) Şuraya mutlu mutlu otlayan kuzular çizelim.
B) Bu romanı bitirdikten sonra şuna başlayabilirsin.
C) Orada bir köy var uzakta.
D) Kırıcı sözlerin onları çok yaralamış.
E) Onları hemen tavan arasına kaldır.

Bir gün Edirne’ye gelirsen eğer, 
Beni bulamazsan hiçbir tarafta, 
Bari ayağını çabuk tutuver, 
İnan, bekliyorum seni Arafta. 

7. Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) Kişi zamiri
B) Belgisiz sıfat 
C) Durum zarfı 
D) Belgisiz zamir
E) Bağlaç

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir yoktur?

A) Okuman lâzım, evirip çevirmeyi, göze girmeyi, falan filânı bırakıp okuman...
B) Kalabalıklar içinde hangimiz yalnız hissetmedik ki?
C) Neyim kaldı bu dünyada kırık dökük aşklardan başka?
D) Hadi bırak sevdaları maviliğe, ne duruyorsun?
E) Bu sana veda ederken son bakış, son gülüşüm.

Nihayet bir zaman gelmiş, sıhhati 
Düzelmiş bu iki sevdalı gencin 
Bir anda kaybolmuş hayatın tadı, 
Meğer saadetmiş bu onlar için. 

9. Dizelerde sözcük halindeki zamirlerden kaç tane vardır? 

A) 2  B) 3   C) 4  D) 5   E)6

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme zamir görevindedir?

A) Yaşlı adamın üstünde eski püskü bir palto vardı.
B) Bu zaferin kazanılmasında benim, senin, hepimizin hakkı var.
C) Yıllar sonra rastgeldiği lise arkadaşıyla şurdan burdan konuştular.
D) Zor zamanlarında eşi dostu hep yanında oldu.
E) Bu devirde ev bark sahibi olmak oldukça zorlaştı.


11. "Öteki" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı görevde kullanılmıştır?

A) Bazı hesaplar öteki dünyaya kalır.
B) Öteki tarafta büyük çam ağaçları vardı.
C) Bu kitapları da ötekilerin yanına diz.
D) Kuzeni öteki çocuklardan biraz farklı davranışlar sergiliyor.
E) Öteki Ben Dostoyevski'nin çok beğendiğim bir romanıdır.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı bir zamirle sağlanmıştır?

A) Nerede olduğuyla ilgili bir bilgin var mı?
B) Sular mı yandı, neden tunca benziyor mermer?
C) Kaç yıl oldu saymadı köyden göçeli?
D) Yoksa bana küstün mü unuttun mu beni?
E) Sezen Aksu'nun en iyi şarkısı hangisi sence?

13. Aşağıdaki dizelerin hangisinde soru anlamı zamirle sağlanmıştır?

A) Kaç yanık yolcuya soğuk su verdi?
B) Değdi kaç dudağa çoban çeşmesi?
C) Ne şair yaş döker ne aşık ağlar.
D) Derinden derine ırmaklar mı ağlar?
E) Ne söyler şu dağa çoban çeşmesi?

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir ek eylem alarak yüklem olmuştur?

A) Sen benim hiçbir şeyimsin
Yabancı bir şarkı gibi yarım
B) Kalbimde senin için yok bile kinim
Bence sen de şimdi herkes gibisin.
C) Büsbütün unuttum seni eminim
Maziye karıştı şimdi yeminim
D) Sesini duymadığım gün
Yaşanmış değil.
E) Sen çamlı dağlardan ağaran şafak...
Duru göllerin nilüferisin.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki" eki ötekilerden farklı işlevde kullanılmıştır?
A) Eğil salkım söğüt eğil, bu benimki sevda değil.
B) Hayalimdeki dünya aşk üstüne, barış üstüne.
C) Yoldaki işaret ve işaretçilere dikkat etmelisin.
D) Olay örgüsündeki asıl kişi Ahmet Cemil, hayallere sığınan melankolik bir tiptir.
E) Roman kırsaldaki insanların baskıya gösterdiği direnci anlatıyor.

CEVAP ANAHTARI

1. D      2. B    3. C    4. E      5. D   6. D   7. D   8. D   9. A    10. C 
11. E   12. E   13. E    14. A   15. A

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!