Yaşar Kemal Çakırcalı Efe Romanın Konusu, Özeti, Yorumu ve İncelemesi

Kitapta Osmanlı zamanında Ege Bölgesi'nde ünü sınırları aşmış bir eşkıya olan Çakırcalı Mehmet Efe'nin çeşitli kaynaklar doğrultusunda hayat hikayesi anlatılıyor. Yaşar Kemal bu kitabında gerçek bir efenin hayatını, gazetecilik yıllarında başlayan ilgisi üzerine yaptığı araştırmalara, tanıklarının yorumlarına, edindiği belegelere dayanarak yazmış. Bu romanda da diğer pek çok eserinde olduğu gibi Anadolu insanın gerçeklerini, yaşadığı zorlukları anlatmış. Yaşar Kemal okurlarının aşina olduğu o betimlemeler pek fazla yok kitapta, oldukça akıcı ve duru bir dili var eserin. Kitap Osmanlı'nın son dönemini anlatmasının yanı sıra, halkın devlete bakış açısını, adalet için eşkıyadan medet ummasını çarpıcı bir üslupla işlemiş.

Tanıtım yazısı şöyle:

"Çakırcalı Memed Efe, on beş yıldan fazla bir zaman boyunca eşkıya olarak Osmanlıya baş kaldırmış, binden fazla insanı öldürmüş, öte yandan fakir fukaranın koruyucusu olmuştur. Yaşar Kemal, Çakırcalı'yı öldüren müfrezenin kumandanı Albay Rüştü Kobaşın verdiği bilgiler ışığında eşkıyanın hayat hikayesini, tanıklarının yorumlarına da yer vererek anlatır."


Kitaptan Altı Çizili Satırlar

"Aldırmayın," dedi. "İnsan olanın başına gelmedik olmaz."
 Efe: Şu insanoğlu var ya, Hacı, çiğ süt emmiş, güven olmaz derler ya, yalan! Güven olur. Onlara azıcık iyilik et, seni baş tacı etsinler. Öyle değil mi, Hacı?
Bir insan bir işi severek yaparsa, iş ne kadar zor olursa olsun, o kadar koymaz.




Yaşar Kemal'in Diğer Kitap İncelemeleri

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar