John Steinbeck-İnci 


Fakir bir kasabada yaşayan aile ve bu ailenin bebeğini akrep sokması ile başlayan acıklı öyküsünü anlatıyor John Steinbeck'in İnci'si...

 Aile fakir, doktor ise paragöz olduğu için çocuğu tedavi etmez. Daha sonra ise babanın yani Kino'nun denizde bir inci bulması ile olaylar gelişir. Metinde sürekli bir şarkı çalmaktadır, zaman zaman bu aile, düşman, denizaltı olarak değişiyor. Bu şarkı metin içinde değişiklik gösteren duyguları belirtiyor. Bu inci ile herkes hırslanır, inci kendilerinmiş gibi hayallere dalar ve kaçınılmaz son olarak aile kasabadan kaçar. Bu inci, insanların yine elindeki ile yetinmediğini, öz saygınlık ve güvenin yitimini, insanlara güvensizliği ve hileyi simgeliyor. Kolay okunmasına rağmen kitap beni tam olarak kendine bağlayamadı. Ve dram olarak eski türk filmlerine benzettim ben nedense.

#inci #pearl #johnsteinbeck 


John Steinbeck Kimdir?

27 Şubat 1902'de ABD'nin Kaliforniya eyaletinin Salinas kentinde doğdu. 20 Aralık 1968'de New York'ta yaşamını yitirdi. 1940 Pulitzer Ödülü ve 1962 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi gerçekçi roman-öykü yazarı.


Bir ırgat ailesinin çocuğudur. Babası Prusyalı, annesi ise İrlandalı göçmen bir aileye mensuptur. Yaşıtları gibi o da küçük yaşlarda çiftçilik yaptı. 1920-1926 arasında aralıklarla Stanford Üniversitesi'ne devam etti. Öğrenimini sürdürebilmek için duvarcılık, boyacılık, kapıcılık, eczacılık gibi işlerde çalıştı. Okulu bitiremedi. Öğrencilik yıllarında başladığı yazmayı sürdürdü. Irgatlık ve işçilik yaparken edindiği deneyimler, eserlerinde işçilerin yaşamlarını gerçekçi bir dile anlatmasına büyük katkı sağladı. İlk romanlarından başlayarak hep işçileri, yaşam koşullarını, ilişkilerini anlattı. İlk kitabı " Altın Kupa " (1929). 1936'da yayınlanan "Bitmeyen Kavga"da tarım işçilerinin grevi ve bu greve önderlik eden iki Marksisti anlattı. Amerikan çalışma sistemine keskin eleştiriler yöneltti. Üçüncü kitabı "Fareler ve İnsanlar" 1937'de yayınlandı. Bu kez iki göçmen işçi arasındaki garip ve karmaşık ilişkinin öyküsünü anlatıyordu. Kendisine "Pulitzer Ödülü" getiren ünlü romanı "Gazap Üzümleri" 1940'ta sinemaya aktarıldı. II. Dünya Savaşı yıllarında daha çok ideolojik eserler verdi. İzleyen yıllarda politikadan uzak, eğlendirici yanı ağır basan duygusal öğelerin de yer aldığı eserler ve senaryolar yazdı. 1962'de edebiyata katkılarından dolayı Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar