Hürriyet Bayrakları/Ömer Seyfettin

Hürriyet Bayrakları Hikaye İncelemesi

Fatih Kutay/edebiyatfatihi.net

Bir Ömer Seyfettin hikayesi olan Hürriyet Bayrakları'nda anlatılan olayların geçtiği zaman II. Meşrutiyet’in kabul edildiği tarih olan 10 Temmuz 1324/ 23 Temmuz 1908'dir. II. Meşrutiyet'in ilanını bazı siyasetçi ve aydınlar bir hürriyet devrimi ve milli bayram olarak görmektedirler. Ömer Seyfettin bu hikayesinde II. Meşrutiyet ilan edilmesinden sonra Bulgar, Arnavut, Yunan vb. Balkan milletlerinin "Osmanlılık" fikri adı altında  özgür ve tek bir millet olarak yaşayacaklarını düşünen Osmanlı aydınlarını ve siyasetçilerini  bir "zabit" karakteri üzerinden eleştiriyor. "Osmanlılık" fikrinin akla ve mantığa aykırı olduğunu hikaye kahramanın ağzından verdiği örneklerle açıklıyor. 


Hikayenin kısa özeti aşağıdaki gibidir:

Hikayedeki olaylar, Bulgaristan’da bulunan Cumayıbala’dan Razlık’a giden bir anlatıcı etrafında gelişiyor. Subay olan kahraman anlatıcı kaldığı eski ve pis bir handa davul ve zurna sesleriyle uyanır. Dışarıya baktığında kalabalığın toplandığını görür ve bugünün 10 Temmuz kutlama şenlikleri yani "milli bayram" olduğunu anlar.

Razlık'a gitmek için atıyla yola çıkan anlatıcı dinlenmek için durduğu bir tepede bir zabitle karşılaşır ve muhabbete dalarlar.

Öteden beriden konuştuktan sonra sıra politikaya gelir. Anlatıcı bu milli bayramdan bahseder zabit bu bayramın en büyük milli bayram olduğunu söyler. Anlatıcının bu hangi milletin bayramı tartışmanın fitilini ateşler. "Osmanlılık" kavramını tartışmaya açılır.  Zabit bu bayramın tüm Osmanlı milletinin bayramını olduğunu söyler, Osmanlı'yı  oluşturan Bulgar, Sırp, Arap, Acem, Ermeni vb milletleri Osmanlı milleti diye niteler. Anlatıcının bu konuda şüpheleri vardır ve bunların Osmanlı milleti olamayacağını bunun akla ve bilime aykırı olduğunu örneklerle açıklar. Farklı milletleri toptan bir anlayışla "Osmanlı  milleti" diye adlandırmanın yanlış olduğunu açıklar. Zabit; verdiği örneklere çok şaşırır ve sinirlenir. Bir müddet giderler ve bir tepeye geldiklerinde bin metre kadar ileride uçurumlu bir yar'ın kenarında küçük bir Bulgar köyü görürler. (edebiyatfatihi.net)

Zabit sevinçle ellerini çırparak görünen bu köycükte sallanan kırmızı kırmızı "hürriyet bayrakları"nı gösterir. Anlatıcı dikkatle bakar köyün orta yerindeki bir binada kırmızı renkli bayraklar asılmıştır. Gözlerine inanamaz. Zabit bu bayrakların Bulgarlar tarafından 10 Temmuz milli bayramını kutlamak için asıldığını, Bulgarların en sadık Osmanlılar olduğunu söyler. Anlatıcı hala tereddüttedir. Zabit bu hürriyet bayraklarını yerinde göstermek için anlatıcıya köye gitmek için ısrar eder. Bir saatlik zorlu bir yolculuktan köye giderler. Ama onları bir sürpriz beklemektedir. Uzaktan kırmızı "hürriyet bayrağı" gibi görünen şey köylülerin hava aldırmak için güneşe astıkları kırmızı biber dizileridir. Osmanlılık iddiasındaki zabit bunu görünce sapsarı olur.

Şahıs Kadrosu: Bir subay olan baş kahraman, zabit, Rum otelci, Bulgar köylüsü ve karısı

Mekan: Hikayedeki olaylar Bulgaristan'da bulunan Demirhisar, Cumayıbala ve Razlık'ta geçiyor. 

Zaman: Hikayedeki olaylar kahramanın akşam Demirhisar'dan Cumayıbala'ya gelip kaldığı handa başlayıp ertesi sabah Razlık'a gitmek için yola çıktığı zaman diliminde geçiyor. 

Bakış Açısı ve Anlatıcı: Olaylar kahraman bakış açısıyla 1. kişi ağzından anlatılmaktadır. 

Dil ve Üslup: Yazar bu hikayesinde günlük konuşma diline yakın sade ve yalın bir kullanmıştır.

www.edebiyatfatihi.net 


Yazıya Tepkini Göster!

1 Yorumlar

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Yorum Gönderme

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar