Refik Halit Karay Sürgün Romanının Konusu, Özeti, Karakterleri, İncelemesi

Melis Yıldız/edebiyatfatihi.net

Konusu: Refik Halit bu romanında Milli Mücadele'ye karşı çıkanlarla yurt dışına çıkarılan siyasilerin sürgün yaşamları anlatılıyor.

Özeti: Sivaslı bir komiserin hışmına uğrayan Hilmi Efendi, Beyrut'a sürgün edilir. Ailesini İstanbul'da perperişan bir şekilde bırakmak zorunda kalır.

Beyrut sokaklarında işsiz güçsüz dolaşırken aklı hep İstanbul'da karısında ve kızındadır. Harap bir mahalle kahvesi sığınağı olmuş, çiftçiliğe başlamıştır.

Bir gün eski İstanbul arkadaşlarından Çopur Abdi ile karşılaşır. Beyrut'ta gazoz satarak geçinmeye çalışan Çopur Abdi de bir nevi sürgün sayılmaktadır. Hilmi Efendi'yi kaldığı otelden alıp medreseye yerleştirir. Hilmi Efendi medresede başka sürgünlerle tanışır.


Şair Kenan, Daim Efendi, Nuri Hoca kendisi gibi gurbet düşkünüdür. Politik kavgalara girerler, bir kavga sebebiyle Hilmi Efendi onlardan ayrılır. Sinirleri her gün daha da bozulur, hiçbir işte dikiş tutturamaz.

İstanbul'dan bir gün Kani adında birinden para gelir. Bu isimde birini tanımamaktadır. Şaşırır, karısına sorar. Karısından gelen cevapta kızının kötü yollara düştüğü haberiüzerine perişan olur. Boğos Ağa adındaki İstanbullu bir Ermeni'nin yardımıyla Osmanlı Şehzadesi Kemalettin Bey'le tanışır. Kemalettin Bey çok zengindir; eli açık,kafası boştur, har vurup harman savurur. İflas eder ve Mısır'a kaçar. edebiyatfatihi.net

Hilmi Efendi Şam'a gider. Orada işsiz, güçsüz sürgünlere karışır. Gizli haber alma teşkilatından Gözlüklü İhsan adında birisiyle tanışır. Onun aracılığıyla karısından haber alır. Karısı Tevhide Hanım Doğu Karahisar'a gitmiş, kızı Seher ise Kani isminde gezgin bir tiyatrocuyla metres hayatı yaşamaktadır. Hilmi Efendi Şam sokaklarında dolaşmaktadır, yıkılmış bir vaziyette, daha da çökmüştür. Eski bir Osmanlı şehzadesiyle Hindistan'a yaver olarak yerleşir. Hilmi Efendi bu işten de hoşlanmaz, Suriye'ye döner.

Orada İstanbullu İrfan Bey'le arkadaş olur. İrfan Bey eğlenceye düşkündür. Halep'e gitmiş, orada şarkıcı Nevber'le tanışmış, onu sevmiştir. Konuşma sırasında onun Hilmi Efendi'nin kızı Seher olduğunu anlamıştır. Utanç duyarak Hilmi Efendi'nin Halep'e geleceğini düşünerek İstanbul'dan kaçar. Hilmi Efendi Şam'dan Halep'e gelmiş, orada arkadaşı İrfan Bey'in gönül serüvenini öğrenmiştir. Arkadaşı İrfan Bey'i baştan çıkaran kadını merak etmektedir. Zengin bir eğlence yerine gidince Nevber'le karşılaşır. Bu öz kızı Seher'dir. Hilmi Efendi beyninden vurulmuşa döner, bir daha iflah olmaz. Kızı yan odada şarkı söylerken babası Hilmi Efendi öteki odada sessizce can verir.



Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar