Cevdet Bey ve Oğulları Romanının Konusu, Özeti, Karakterler ve İncelemesi

edebiyatfatihi.net

Cevdet Bey ve Oğulları, 1980 sonrası edebiyatımızda anlatım teknikleri ve postmodern yaklaşımlarıyla öne çıkan Nobel ödüllü ilk romancımız Orhan Pamuk'un ilk romanıdır.

Bu yazıda Orhan Pamuk'un bu ilk romanı Cevdet Bey ve Oğulları'nın konusunu, özetini ve önemli karakterlerini bulabilirsiniz...

CEVDET BEY VE OĞULLARI

 Konusu: Nişantaşlı bir ailenin üç kuşak boyunca serüvenlerini anlatan bu kitap ev içlerinin renklerini, zamanın akışını, günlük sıradan konuşmaları akılda yer eden karakterler aracılığıyla saptıyor.



Kısa Özeti:  Yüzyıl başında İstanbul'da Abdülhamit'in son yıllarında küçük dükkan sahibi, ilk Müslüman tüccarlardan olan Cevdet Bey'in tutkusu; hem işlerini büyütmek, zenginleştirmek hem de "Batılı anlamda" çağdaş, modern bir aile kurmaktır.

Kökü taşraya uzanan kendi geleneksel ailesini bir yana bırakarak bu isteklerini gerçekleştirmeye girişen yalnız ve tüccar Cevdet Bey'in ve oğullarının günümüze uzanan hikayesi bir anlamda Türkiye Cumhuriyeti'nin özel hayatının da hikayesidir.

Ev içlerini, yeni apartman hayatının, Batılılaşan büyük ailelerin, Beyoğlu'na çıkıp alışveriş etmelerin, radyo dinlenen pazar öğleden sonralarının dikkat ve sevgiyle anlatıdığı bu panaromik roman, Orhan Pamuk'a hak ettiği ünü getiren ilk olgun bir kitaptır.

Şahıs Kadrosu: Cevdet Bey ve Oğulları romanında baş kahraman İstanbul'un ilk müslüman tüccarı olan Cevdet Bey'dir.

Diğer Önemli Karakterler: Nigan Hanım, Fuat Bey, Osman...

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar