Turgut Özakman Töre Oyununun İncelemesi
Günümüzün önemli tiyaro ve roman  yazarlarından biri olan Turgut Özakman, eserlerinde birey-toplum ilişkilerini, kuşaklar arasındaki çatışmayı, toplumun suçlu insanları kenara itişini, töre, kan davası gibi konuları  işlemiştir.

Büyük usta Turgut Özakman'ın  “Töre” oyunu da en çok sahnelenen oyunlarından biri olarak Türk Tiyatrosu’nda kendine önemli bir yer bulmuştur.


"Töre" Ne Anlatıyor? Kısa Özeti, Dramatik Örgüsü

Oyun 1900’lü yılların başında Erzurum çevresinde geçmektedir. Kan davası yüzünden ailelerde erkek çocuk yetişemez olmuştur. Yetişebilen erkekler de "töre" adı altında vurularak öldürülmüş veya öldürülecektir. Oyunun baş karakterlerinden Kara Hasan kanlısının köye indiğini duyunca ev halkı ile silahlanıp yola dökülürler. Evde sadece gözleri görmeyen bir nine, 15-16 yaşında bir çocuk (Zühre), bir bebek ve annesi kalmıştır. Yola dökülen ev halkı bir müddet ortada görünmezken ailenin kanlısı kişi (Mustafa) içeri girer ve buraya sığındığını söyler. Töreye göre eve sığınan birisi kim olursa olsun Tanrı misafiri olarak kabul edilecektir. Aksi takdirde yine töre bozulmuş olacaktır. Kara Hasan ve ev halkı avluya gelirler. Kara Hasan hayıflanırken nine çocuğun buraya sığındığını ve töreye göre vuramayacağını söyler. Ev halkı buna çok sinirlenir ama yapabilecek bir şey yoktur.

Temel Çatışmaları: Kan davasını anlatan bu oyunda kan davası töresiyle Anadolu insanının misafiperverliğini yansıtan bir başka törenin çatışması vardır. Kişi-töre çatışması, olumsuz bir "töre"nin Anadolu'daki Tanrı misafirliği töresiyle çatışması oyuna hakim olan çatışmalardır. -edebiyatfatihi.net

Kaynakça: www.ast.gov.tr/oyun/tore/ (E.T 18.04.2019)




Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar