Olimpiyatlarda İlk Altın Madalya Kazanan Sporcumuz Kimdir? Oyna Kazan Kopya Sorusu




Şu sıralar büyük bir ilgiyle oynanılan online bilgi yarışması Oyna Kazan her gün Instagram sayfalarından iki soruyu yayınlıyor. Oyna Kazan Instagram hesabından 2 Nisan 2019 Pazartesi günkü yarışmanın kopya sorusu geldi. Bu akşamki yarışmanın kopya sorusu:

Olimpiyatlarda İlk Altın Madalya Kazanan Sporcumuz Kimdir?


DOĞRU CEVAP: Yaşar Erkan

2 Nisan 2019 13.00 yarışması Editör Kıyağı sorusu ise "Matbaayı Kim İcat Etmiştir?

Cevap: Johann Gutenberg


YAŞAR ERKAN KİMDİR?

Yaşar Erkan (d. 1912, Erzincan - ö. 18 Mayıs 1986 İstanbul), Türkiye Cumhuriyeti'nin olimpiyatlarda aldığı ilk altın madalyayı kazanan sporcu, güreşçi. Yaşar Erkan, 1936 Yaz Olimpiyatları'nda altın madalya aldıktan sonra “Şampiyonluk kürsüsünde şanlı bayrağımız şeref direğine çekilirken kendimi tutamadım, gözlerimden yaşlar sel gibi aktı. Yüz yirmi bin kişinin ve Hitler’in önünde bayrağımızı şeref direğine çektirmek ve ayakta güzel marşımızı dinletmek zevklerin en güzeli ve en büyüğüdür.” diyerek büyük bir coşkuyu yaşadığı saatlerde Türkiye’de bir memur da Mors alfabesi ile tıkır tıkır bir telgraf çekmektedir Berlin’e...

“Kendin küçüksün; ama memleket için önemli bir iş yaptın. Artık adın Türk spor tarihine geçti. Çok yaşa Yaşar!”. Telgraf Mustafa Kemal Atatürk'ten gelmektedir.

Daha sonra Erkan’a Atatürk tarafından bir ev armağan edildi, aynı zamanda sporcunun soyadı olan ve çaresiz anlamına gelen Naçar Atatürk tarafından bir topluluğun ileri gelenlerinden anlamındaki Erkan olarak değiştirilmiştir. Yaşar Erkan aynı zamanda bir terziydi.

1940 yılında da Balkan şampiyonluğunu kazandıktan sonra güreşi bıraktı. Erkan 18 Mayıs 1986'da vefat etti. Mezarı Zeytinburnu'ndaki Merkezefendi Mezarlığı'ndadır.

Kaynak: Wikipedia

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar